Доступність посилання

ТОП новини

До виборів готові ті партії, які мають гроші.


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 12 жовтня 2005 - У Дніпропетровську проведений круглий стіл на тему “Готовність реґіональних організацій політичних партій до виборів до місцевих рад”.

Засідання круглого столу було проведене Центром інформаційно-правового забезпечення місцевого самоврядування та контрольно-аналітичної роботи обласної ради разом з громадською організацією “Дніпровський центр соціальних досліджень”. Йшлося не стільки про готовність до виборів, скільки про ситуацію в області, про роль політичних організацій і місце, яке вони посідають у житті області.

Коротко про зміст аналітичних матеріалів, оприлюднених у засіданні:

Експерти, залучені до оцінки соціально-політичної ситуації у області - журналісти, посадові особи органів державного управління і самоврядування, керівники політичних і громадських організацій у більшості розцінили суспільно-політичну ситуацію у області як нестабільну. Це обумовлене відсутністю голови обласної адміністрації, незавершеністю кадрових змін на рівні районів і неґативними явищами у економіці.

Кадрові зміни, що відбулися у області, розцінені більшостю експертів як неґативні, бо мали політичний характер без врахування фахового рівня кандидатів на посади.

За ступенем відкритості і прозорості діяльності перші місця посіли громадські організації, засоби масової інформації і політичні партії, останні місця посідають органи місцевого самоврядування і виконавчої влади.

Вплив політичних організацій на рішення органів влади у області визнаний недостатнім, понад третина експертів зазначила що політичні партії не мають жодного впливу.

Найактуальнішими проблемами реґіону визнані корупція у місцевих органах влади, екологічна ситуація, стан житлового фонду і підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Найактивнішими політичними партіями у області визнані у порядку пониження рейтингу НСНУ, СПУ, Народна партія, СДПУ(о), “Батьківщина”, ПРП, Партія Реґіонів, КПУ.

Адміністративний ресурс на виборах на думку експертів використовуватимуть НСНУ, Народна партія, СПУ, Партія Реґіонів та СДПУ(о). Решта партій за цією ознакою отримали від 4% до 0% позитивних відповідей експертів на запитання про можливість використання адмінресурсу.

На місцевих виборах у області на думку експертів найпоширенішими будуть такі порушення виборчого закону – використання адмінресурсу, підкуп виборців, фальсифікації на виборчих дільницях, чорний PR, порушення правил агітації, підкуп членів виборчих комісій, порушення порядку фінансування та нерівноправність у доступі до ЗМІ.

Прогнозується високий ступінь невдоволення виборців результатами виборів, що зумовлене політизацією населення, надмірною кількістю політичних партій та значними розбіжностями у поглядах виборців.

У перебігу дискусії зазначено що попри наявність партійних фракцій у місцевих радах, фракції не мають суттєвого впливу на рішення, що ухвалюються. Більший вплив на рішення рад мають бізнесові інтереси депутатів та особисті позиції керівників органів влади. Зазначено також що більшість партійних організацій у районах області не мають достатньої кількості членів щоб забезпечити представництво партій у виборчих комісіях та достатню кількість спостерігачів. Завідувач відділу обласної ради Сергій Лященко у перебігу дискусії зауважив що найсуттєвішим фактором на місцевих виборах буде фінансування виборчої кампанії і у цій сфері буде найбільше порушень:

“ Головне порушення на цих виборах, і це вже відбувається, це фінансування виборчої кампанії. Сьогодні у Дніпропетровському реґіоні є партії, які вже закрили десятимяльйонні доларові бюджети. Це головне порушення. Якщо закон декларує що виборчий фонд має бути прозорим і не передбачає покарання за порушення розміру виборчого фонду, про що можна говорити?” – сказав Сергій Лященко.

Відтак найбільш готовими до виборів є ті партії, які мають потужне і понаднормове фінансування.
XS
SM
MD
LG