Доступність посилання

ТОП новини

Володимира Щербаня арештували у США.


Віктор Міняйло


Київ, 13 жовтня 2005 - Колишній голова Сумської обласної адміністрації Володимир Щербань арештований в США за порушення терміну перебування в країні, - повідомив на прес-конференції у Києві керівник Національного центрального бюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов. Він зазначив, що Щербань 10 днів перебуватиме у в’язниці, а потім вирішуватиметься питання про його повернення в Україну.

Про те, що у США арештували Володимира Щербаня першим повідомив громаду міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко:

“Він (В. Щербань) був затриманий у Флориді. Через судовий процес в Америці буде вирішене питання про його екстрадицію. Всі необхідні документи для цього по лінії Інтерполу, по лінії прокуратури, міждержавних дипломатичних стосунків були надані нашим колегам у США давно. Я висловлюю величезне бажання особисто зустріти пана Щербаня у Бориспільському аеропорту”.

Але довгоочікувана зустріч на рідній землі якщо й збудеться, то не раніше, ніж за 10 днів. Як повідомив керівник українського відділення Інтерполу Кирило Куликов, щонайменше декаду Щербань перебуватиме у в’язниці, а потім вирішуватиметься його подальша доля. Кирило Куликов:

“За процедурою пан Щербань буде затриманий ще 10 днів, після цього почнуться слухання щодо депортації його з США. Це судовий процес. Згідно з діями пана Щербаня в Україні – він не бідна людина. Він може найняти фахових адвокатів. І вирішення цієї справи буде теж залежати від фаху наших слідчих прокуратури, представників МЗС, мінюсту і тому подібне”.

А наскільки реально буде побачити Володимира Щербана на історичній батьківщині в розумній перспективі я запитав Кирила Куликова вже пілся прес-конференції:

“З свого боку ми плідно співпрацюємо з правоохоронцями Сполучених Штатів Америки. Гарантій цієї справи не може бути, тому що це судова справа. Рішення виносить суддя. Це процес коли є адвокати, коли є прокурори, але я вважає, що у цій справі немає ніяких протиріч. Це дуже яскрава справа. І є політична воля, що уряд Сполучених Штатів Америки не бажає мати на своїй території пана Щербаня. Я вважаю, що ця справа буде вирішена.”

Не так оптимістично, як керівник українського відділення Інтерполу налаштований відомий адвокат Андрій Федур:

“Все залежатиме від того, що хочуть американці. Якщо американці вважатимуть за потрібне, зі своїх геополітичних міркувань, що їм треба Щербаня передати, вони передадуть коли захочуть. Якщо через 5 днів, передадуть його через 5 днів. Без проблем. Американці настільки є вільними у своїх вчинках, що можуть у цьому плану робити так як хочуть. А повірте мені, там юридична служба а Штатах працює дуже добре. Там вам обгрунтують навіть те, що я китайський льотчик. І знайдуть для цього правові підстави”.

А я нагадаю, що Володимира Щербаня затримали в середу в місті Орландо штат Флорида на квартирі в якій він мешкав.

Генпрокуратура Сумської області оголосила Володимира Щербаня в розшук ще 5 травня. Виїхав він до США 9 квітня начебто на агропромислову виставку за бізнес-візою, яку отримав 5 років тому.

Завдяки обміну інформацією між правоохоронцями США і України місце знаходження Володимира Щербаня було відомо ще в червні, але оскільки між державами не існує договору про екстрадицію, то чекали моменту.

Момент настав 8 жовтня, коли у Володимира Щербаня закінчилася американська віза, а відтак його перебування на території США стало нелегальним. Отож 12 жовтня до нього завітали співробітники агентства міграційної і митної служби Департаменту державної безпеки США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG