Доступність посилання

ТОП новини

Японські діти допомагають своїм ровесникам-чорнобильцям в Україні.


Ірина Біла

Київ, 14 жовтня 2005 року - Японські діти вирішили допомогти своїм ровесникам в Україні, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС. А дипломати сьогодні у Києві передали ці кошти представникам громадських чорнобильських організацій.

Чек, який підготували діти одного з провінційних міст Японії - Хадзу, виглядав доволі переконливо і вражав своїми розмірами. До того ж він був весь розписаний японськими ієрогліфами, написаними дитячим почерком, розшифрувати які для українських представників громадських чорнобильських організацій взявся секретар посольства Японії в Україні Міна Міно:

“П’ять букв – це Україна написано. А далі – це Чорнобиль. А це – кошти, це – сума. Це – початкова школа в Східному Хадзу. І місто Хадз”.

Утім, цей чек носив суто символічний характер, а тому до нього був прикріплений конверт з грішми, які японські діти збирали упродовж року, продаючи зроблені власноруч сувеніри та значки. У такий спосіб дітлахи назбирали понад 460 тис. ієн, або понад 4 тисячі доларів, які просили передати українським дітям, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема, 15- річний хлопчик Міхо Кураті сказав: “Хай вони допоможуть дітям, які страждають від хвороб, що сталися внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС”.

Така увага японських дітей зворушила присутню в Японії українську делегацію, яку очолювала заступник міністра культури України Ольга Костенко:

“Було дуже приємно і зворушливо, тому що в далекій Японії діти дуже добре розуміють, яка страшна трагедія відбулася на Україні. Вони не пережили цього самі, але історія Японії, історія того, що відбулося в Хіросімі і Нагасакі, звичайно, залишилася у них, і вони хотіли таким чином відзначити солідарність з нашою Україною”.

Посол України в Японії Юрій Костенко назвав таку акцію яскравим прикладом народної дипломатії: “Це не тільки символічно. Це те, чого вимагає наша сучасна політика: встановлення зв’язків не тільки на рівні міністрів, послів, посольств... Це так звана народна дипломатія”.

Хіросіма, Нагасакі, Чорнобиль – ці трагедії для України і для Японії, на думку Міна Міно, однаково зрозумілі і болючі:

“Що стосується Чорнобиля, звичайно, для нас – дуже важлива тема. У нас була трагедія Нагасакі і Хіросіми, і досі існує. Я хотів би наголосити, що Чорнобиль - це для Японії і України залишається однією з найважливіших тем, які нам не можна забувати,” - переконаний секретар посольства Японії в Україні Міна Міно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG