Доступність посилання

ТОП новини

Львівські чоловіки у пошуках смокінгів…


Галина Терещук

Львів, 13 жовтня 2005 - Віденці хочуть допомогти львів’янам відродити традицію проведення балів, яка існувала в Галичині за часів Австро-Угорської імперії, від кінця 18 до початку 20 століть. Або ж, як ще люблять казати галичани, за часів бабці Австрії. Проведення Віденського балу у Львові 29 жовтня ініціює посольство Австрії в Україні і мерії Відня та Львова. Однак , як виявилось , однією з найбільших проблем у час підготовки до балу для львівських чоловіків є - де знайти смокінг чи фрак. Якщо Віденський бал вдасться, то він стане у Львові традиційним.

Як і у 18 столітті, перший Віденський бал у Львові, який запланований у приміщенні театру імені Марії Заньковецької, розпочнеться полонезом, в якому кружлятимуть 40 пар –дебютантів, кращих учнів танцювальних класів, в яких у ці дні навчаються львів» яни танцювати. А далі звучатимуть незрівнянні вальси, мазурка, танго, і навіть, можливо, котильйон - танець-гра, який був улюбленим на балах у Львові за часів бабці Австрії.

Танцювали його під мелодії вальсу, польки, мазурки і тривав колись цей танець 2 години. Вела у танці одна пара, яка демонструвала різні фігури, а їх повторювали усі інші. Інтригуючим у котильйоні є момент, коли кавалер обирає даму чи навпаки.

Втім це треба побачити, а ще краще бодай раз затанцювати. Така нагода буде у всіх, хто прийде на Віденський бал. Вхідний квиток - 250 гривень.

За зібрані гроші організатори придбають спеціальні книжки для незрячих дітей. Але для молодих людей діють знижки. Посол Австрії в Україні Міхаель Мііс жартує, якщо ж українські чоловіки не навчаться танцювати, то він запрошуватиме усіх жінок до танцю.

Перший Віденський бал у Львові буде присвячений дню незалежності Австрії, а також його організатори хочуть відродити давню елітну традицію. Адже перша згадка про танцювальний вечір у Львові датується кінцем 15 століття, але саме австрійці навчили львів” ян проводити бали.

Тоді мерія навіть ухвалила певні правила. За порядком на вечорі пильнував офіцер поліції, заборонено було приходити зі зброєю і проводити бали у піст і під час релігійних свят. Усі танцювальні акції були благодійними, а ще вони вирізнялись особливим товариством, передусім це була інтеліґенція і заможні міщани.

Голова товариства шанувальників Львова Андрій Салюк зазначив, що проведення першого Віденського балу у Львові лише на користь іміджу міста і він із задоволенням прийде на бал, але за умови:

“Якщо це буде справжнє інтелігентне середовище, де люди будуть цікаво спілкуватись і навіть, якщо хтось не вмітиме танцювати вальси чи танго, але буде нормальна нагода поговорити про мистецтво, культуру, бізнес, то я лише вітаю цей бал”.

У Віденському балі у Львові зголосились взяти участь усі представники дипломатичних представництв Західної України, численні політики, підприємці, мистецька еліта, чимало молодих людей. Головна умова –бодай трішки вміти танцювати і прийти у відповідному бальному вбранні: жінки лише у вечірніх довгих сукнях, для чоловіків вибір ширший: смокінг, фрак, військова форма, темний костюм.

Організатори сподіваються, що свято музики і танцю започаткує традицію спілкування та налагодження ділових контактів. Звісно, завершиться бал віденським вальсом, який, без сумніву, зачарує навіть тих, хто не вельми впевнено почувається на танцювальному майданчику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG