Доступність посилання

ТОП новини

В Багдаді розпочався суд над Саддамом Хусейном.


Василь Зілгалов


Прага, 19 жовтня 2005 – За іронією долі перше засідання суду на іракським диктатором Саддамом Хусейном, що розпочалося цієї середи в Багдаді, відкрилося у одному із колишніх палаців колишнього іракського президента в Зеленій Зоні столиці Іраку. Цей процес очікувався в Іраку вже два з половиною роки, в часи скинення диктатора військовими силами міжнародної коаліції. Суд вирішив зосередитися на одному із брутальних злочинів здійснених за безпосередньої участі самого Хусейна ще у 1982 році, коли за наказом тодішнього іракського диктатора було знищено 143 чоловіки і хлопчики з селища Дуджайл, що на північ від Багдада. Детальніше про початок самого процесу у матеріалі Василя Зілгалова.

Саддам Хусейн вирішив здивувати суд на самому початку своєю зухвалою заявою про те, що він залишається президентом Іраку і не визнає повноважень суд над ним. І з викликом додав:

“Насамперед я мушу знати, хто ви і що ви. Хто б не стукав у двері, він мусить сказати сам - хто він є”.

Колишній іракський лідер, який багато років тероризував власний народ і знищив багато ні в чому невинних людей, обвинувачується у злочинах проти людяності і в разі доведення його вини може бути повішеним за ухвалою суду.

Зокрема, Хусейна обвинувачується у тому, що за його участі в 1982 було убито 143 чоловіки і хлопчики, чи не більшість чоловічого населення шиїтського селища Дуджайл, що поблизу Багдада. Це сталося відразу ж після невдалої спроби замаху на іракського диктатора. Окрім того, інших 1500 жителів села ізолювали від світу в пустельній в’язниці, де цілі родини утримувалися в жахливих умовах. Кореспондент радіо Свобода відзначає що під час відкриття судового слухання вжито надзвичайних заходів безпеки. До самого приміщення дозволи зайти лише кільком журналістам, яким не можна було заносити з собою ні диктофонів, ні нотбуків, ні будь якого іншого обладнання. Телебаченню дозволений лише пів - годинний репортаж. Кореспондент радіо Вільний Ірак Моайед ад - Гайдарі змалював судове приміщення таким чином:

“У судовому приміщенні загорожі для підсудних. Тут також приготовані - поміст для суддів і місце для генерального прокурора. Є також окремо приблизно 20 місць для журналістів, що представляють арабські, іракські та інші міжнародні засоби інформації”.

Нагадаємо, що разом з Хусейном на лаві підсудних в залі суду ще сім іракських чільників.

Напередодні заступник генерального секретаря спілки арабських адвокатів Зеяд ад- Хасавна заявив:

“Я очікую, що сьогодні на початку судового слухання буде зачитано обвинувачення і суд має зробити перерву, бо не було достатнього спілкування між судом і захистом. Суд не достатньо за часом інформував адвоката Дулаймі про обвинувачення його підзахисного”.

Головуючий на сьогоднішньому засіданні курдський суддя Різкар Мохаммед Амін оголосив після запиту адвокатів Саддама Хусейна перерву у засіданні суду до 28 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG