Доступність посилання

ТОП новини

Читання “Історія ОУН” у Дніпропетровську.


Геннадій Сахаров

Студентські читання
Дніпропетровськ, 19 жовтня 2005 - У Дніпропетровську проведені наукові читання з історії Організації українських націоналістів.

Треті студентські наукові читання “”Історія Організації українських націоналістів” були організовані і проведені кафедрою історії Дніпропетровського Національного університету і громадською організацією “Інститут суспільних досліджень”. Читання були присвячені пам’яті Дмитра Куделі – одного з перших дослідників діяльності ОУН на Дніпропетровщині.

Дмитро Куделя розпочав дослідження діяльності Організації українських націоналістів у області ще напочатку 90-х років разом зі своїм товаришем Павлом Хоботом, будучи студентом заочного відділення Дніпропетровського державного університету. Тема дослідження у ті роки викликала спротив у прокомуністично налаштованої частини викладачів. Попри те Дмитро Куделя не відмовився від теми досліджень і блискуче захистив дипломну роботу. Навіть упереджені до ОУН члени державної екзаменаційної комісії визнали фаховість і високий рівень дипломної роботи студента. Проте та ж упередженість стала на заваді вступу Дмитра Куделі до аспірантури і він, не припиняючи досліджень, поступив до Академії державного управління, по закінченні якої працював у будівельній компанії.

Дмитро Куделя одним з перших у Дніпропетровську підняв синьо-жовтий прапор на річницю окупації радянськими військами Західної України, у 1992-му році був серед засновників дніпропетровської організації Братства вояків УПА. Результатом його дослідів стали наукові та публіцистичні статті, присвячені Організації українських націоналістів і Українській Повстанській Армії. Вн є упорядником автобіографічної книги голови Конгресу Українських Націоналістів Ярослави Стецько, готував до друку монографію про діяльність ОУН на Дніпропетровщині.

Не судилося. 18 лютого 2004 року у віці 39 років Дмитро Куделя був застрелений на вулиці Дніпропетровська бандитом, якому зробив зауваження з приводу недопустимої поведінки. Товариші Дмитра видали посмертно невелику збірку його літературних творів, віршів, наукових статей. Упорядковується і готується до друку не видана ним монографія.

Дмитро Куделя
На студентських читаннях, присвячених пам’яті Дмитра Куделі, студенти, аспіранти і викладачі Національного Університету, Агроакадемії, Національного Гірничого Університету прочитали низку доповідей, присвячених теоретичним дослідженням в царині українського націоналізму, соціологічним дослідженням складу вояків УПА і психологічних чинників зголошення їх до повстанської армії, ролі жінок в УПА, історії перебування біців УПА у радянських концтаборах. Колега Дмитра Куделі у наковій роботі Павло Хобот розповів про наукову діяльність Дмитра Куделі.

Олена Іщук, доцент кафедри історії України Дніпропетровського Національного Університету, характеризуючи студентські роботи і ситуацію в університеті, сказала що представлені на читаннях студентські роботи є оригінальними і самостійними та будуть надруковані у наукових збірках університету. Сьогодні, за її словами, керівництво університету і кафедри історії прихильно ставиться до робіт з історії національно-визвольної боротьби, у цій тематиці захищаються магістерські роботи. Разом з тим - “Пострадянський менталітет безумовно позначається на ставленні до цієї проблематики. Меншою мірою на це страждають студенти бо вони вже виховані на інших ідеолоґемах, на інших теоретичних основах. Але люди старшого покоління безумовно несуть на собі тягар нашої радянської минувщини"- зазначила доцент кафедри історії Дніпропетровського Національного університету Олена Іщук.
XS
SM
MD
LG