Доступність посилання

ТОП новини

Щодня в Україні від раку молочної залози вмирає 21 жінка...


Галина Терещук

Львів, 20 жовтня 2005 - Сьогодні в Україні вперше відзначали Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Указ про проведення такого дня підписав цього року Президент України. Адже щопівгодини медики виявляють новий випадок цього захворювання в українських жінок. Щороку від цієї недуги ( яка на ранніх стадіях виліковується) в Україні вмирають більше семи з половиною тисяч жінок.

Причина – немає достатньої кількості приладів для обстеження – мамографів, а якщо і є один в обласному центрі, то послуга платна і не з дешевих. Як, наприклад на Львівщині, де щороку від раку грудної залози вмирають більше 350 жінок переважно у віці від 40 до 55 років.

За офіційними даними, онкозахворюваність молочних залоз у жінок в Україні щороку зростає удвічі і займає перше місце за кількістю серед усіх ракових хвороб. Майже щогодини від раку грудей вмирає одна жінка в Україні. Лише за 6 місяців цього року на Львівщині рак грудної залози виявили у 400 жінок, у важкій стадії - у понад 30% пацієнток, а це значить, що жити їм залишилось від року до двох.

За словами медиків, на ранній стадії захворювання рак молочної залози виліковується або ж можна продовжити життя на 25 років. Втім медики рекомендують жінкам після 35 років пройти перше обстеження на мамографі - рентгенівському приладі, після 40 років –раз у два роки, а після 50 –щороку.

На усю область у Львові - два мамографи, в Україні їх 23.Але лише один рентгенприлад на Львівщині якісний, зазначили в управління охорони здоров’я. Обстеження на ньому коштує 78 гривень.

80% хворих жінок самі виявляють у себе пухлини і звертаються до лікарів, втім переважно стадія захворювання важка і не піддається лікуванню в Україні. В цивілізованих державах навіть найважчу стадію раку грудної залози лікують і продовжують життя жінці на 10-15 років, при цьому вона не почувається тягарем для рідних.

Ельвіра Ємеліна, керівник громадської жіночої організації “Амазонки” вважає, що нині великою проблемою є психологічний стан жінки після операції.

“Найскладнішою є реабілітація у післяопераційний період, цьому ніхто в державі, жодна лікарня не приділяє ніякої уваги, навіть в онкоцентрі, такій великій новій будові, не виділили приміщення для поновлення психологічного стану жінки”.

До слова, соціологи, які опитали жінок, яким видалили молочні залози, з’ясували, кожна друга жінка після операції просить для себе смерті. Реабілітаційним центрам для жінок, у яких виявлений рак грудей, велику вагу приділяють у сусідній Польщі. Упродовж року польськими містами і селами курсують пересувні мамографи і польки можуть пройти безкоштовне обстеження. Як наслідок, смертність серед жінок від раку молочної залози у Польщі щороку зменшується.

Наразі указ Президента про відзначення всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози нагадує про цю проблему для жінок в Україні. І є сподівання, що наступного року про цей день ще знатимуть у Міністерстві охорони здоров’я, можливо це спонукатиме урядовців придбати бодай один для України пересувний мамограф.
XS
SM
MD
LG