Доступність посилання

ТОП новини

День Конституції Криму.


Володимир Притула


Симферополь, 21 жовтня 2005 - Крим сьогодні відзначає День Конституції АРК. Ухвалена 1998 року за ініціативи тодішнього спікера парламенту автономії, лідера кримських комуністів Леоніда Грача, вона і досі викликає суперечливі оцінки. Водночас, місцеві політики відзначають, що, хоча цей документ вперше визначив статус Криму як територіальної автономії у складі унітарної України, він уже потребує значних змін.

Кримський гімн у приміщенні парламенту автономії – чи не єдиний атрибут свята. Після відставки “батька” конституції Криму Леоніда Грача у 2002 році, її річниця в автономній республіці відзначається досить скромно. Традиційно, з цієї нагоди кримчан привітало керівництво Криму. В офіційному посланні мешканцям автономної республіки мовиться, що ухвалення 1998 року Конституції АРК поклало початок нового етапу розвитку Криму. Виступаючи у п’ятницю на урочистому засіданні на честь річниці конституції Криму, 1-й віце-спікер місцевого парламенту Василь Кисельов сказав: (переклад) “Конституція автономії досить чітко визначає правові межі у відносинах держави із автономною республікою, що важливо для стабілізації громадсько-політичної і соціально-економічної ситуації на півострові. З іншого боку, кримська конституція не в повній мірі враховує соціо-культурні, етнічні, мовні та економічні особливості регіону, що зберігає тут потенціал конфлікта у протистояннях різних етно-політичних груп”, - заявив Василь Кисельов.

За його словами, ухвалення кримської конституції стало політико-правовим компромісом між владними елітами, що склалися в Криму і Києві на той час. Але, оскільки змінився не тільки час, але й еліти, то необхідно переглянути і Конституцію Криму, - вважає 1-й віце-спікер місцевого парламенту Василь Кисельов .

Лідери кримськотатарських та українських організацій Криму значно різкіше критикують Конституцію АРК, заявляючи, що вона не враховує інтересів етнічних кримських татар та українців. Каже один з керівників кримської громадської організації “Наша Україна” Андрій Іванець: “Прийняття грачовської конституції взагалі в мене викликає багато питань, чому було потрібно приймати одразу нову Конституцію, яку нещодавно прийняли за декілька років до того, змінювати. Можна було б робити, на мій погляд, ту Конституцію АРК, яка вже існувала. Але якщо казати про Конституцію прийняту за часів Леоніда Грача, то вона не є, безумовно, досконалою, там багато моментів не узгоджується з діючим українським законодавством. Українське законодавство неповністю гармонією з Конституцією Криму”, – вважає Андрій Іванець.

З іншого боку, один із чільних проросійських політиків у Криму, голова депутатської групи “Союз” у Верховній Раді Криму Володимир Кличніков назвав це свято “днем жалоби і днем ганьби”, оскільки, на його думку, чинна кримська конституція обмежує права автономії. Володимир Кличніков теж за зміни в цьому документі: “Цей Основний закон АРК, який сьогодні діє, вимагає значних змін і доповнень, тому що ті повноваження, що є, хоч і використовуються дуже мляво, але їх треба розширювати. Життя не стоїть на місці. Коли ця конституція ухвалювалася – була одна ситуація, але сьогодні, зважаючи на конституційну реформу, зважаючи на зміни, що відбуваються у державі, настав момент, коли треба виправляти всі ці помилки. А на сьогодні, ще раз повторю, святкувати, за великим рахутком, нічого!” – вважає Володимир Кличніков.
XS
SM
MD
LG