Доступність посилання

ТОП новини

В Ізраїлі знову дискутують, чи має митрополит Шептицький отримати звання праведника народів світу.


Вольф Москович


Прага, 21 жовтня 2005 року - Напередодні Міжнародної наукової конференції, присвяченої Митрополиту Андрею Шептицькому (1904-1944), яка відбудеться у Львові на початку листопада, в Ізраїлі розгортається громадська кампанія, щоб надати Митрополитові почесне звання праведника народів світу.

Широко відомо, що під час голокосту митрополит Андрей Шептицький врятував понад 150 євреїв, давши їм притулок в монастирях. Зробив він це, наражаючи себе на небезпеку фашистської розправи. Існують свідчення врятованих ним людей: колишнього головного рабина Львова Давида Кагане, фармацевта Йосипа Подошина з дружиною Ганною та інших.

Уподовж чверті століття, з 1964 по 1991 рік, справа про надання митрополиту Шептицькому почесного звання праведника народів світу розглядалася 13 разів у меморіальній установі жертв голокосту в Яд Вашем в Єрусалимі. Кожного разу подання євреїв, врятованих митрополитом Шептицьким, відхилялося комісією Яд Вашему під тим приводом, що митрополит Шептицький співпрацював з німцями та був глибоко пов’язаний з українськими колабораціоністами, несучи таким чином відповідальність за тотальне знищення євреїв Галичини.

Марно свідки вказували на те, що Шептицький направив листа на Гімлера, вимагаючи останнього не залучати українську поліцію до операцій зі знищення євреїв. Ні цього листа, ані його копій дотепер так і не знайшли в жодному архіві. При останньому голосуванні в Яд Вашемі подання свідків було відхилене більшістю всього в один голос.

Роками єдиною громадською організацією Ізраїлю, яка послідовно та безкомпромісно вела боротьбу за визнання заслуг митрополита Шептицького Яд Вашемом, було товариство українсько-єврейських зв’язків, очолюване Яковом Сусленським. Як заявив радіо “Свобода” Яків Сусленський, автор книги “Справжні герої” про українських рятівників євреїв, в нього зібрана вже товста папка з сотнями документів, пов’язаних зі справою митрополита Шептицького у Яд Вашемі. Він вважає поведінку цієї установи ганебною.

Тої ж думки дотримується врятована митрополитом Шептицьким Лілі Фогілман, що запитує Яд Вашем, яка різниця існує між Шіндлером та Шептицьким. Шиндлер – німець, був членом нацистської партії і врятовував євреїв. Шептицький, будучи українцем, рятував євреїв, наражаючи громадське становище та своє життя на небезпеку. Так чому ж йому не належить звання праведника?

Її підтримує колишній міністр закордонних справ Польщі Адам Даніель Ротфельд, також врятований Шептицьким. Тепер, напередодні львівської міжнародної конференції, присвяченої митрополиту Шептицькому яка відбудеться на початку листопада, в Яд Вашем направлена петиція євреїв, врятованих митрополитом Шептицький, а також десятків громадських діячів Ізраїлю, яка наполягає на тому, щоб нарешті митрополиту Шептицькому було віддано належне почесне звання праведника народів світу.
XS
SM
MD
LG