Доступність посилання

ТОП новини

Президента Ірану спровокував великий міжнародний скандал.


Василь Зілгалов


Прага, 27 жовтня 2005 (RFE/RL) – Раптова різка заява нового президента-консерватора Ірану Махмуда Ахмадінеджада із закликом стерти Ізраїль з лиця Землі прозвучала в середу під час роботи в іранській столиці конференції “Світ без сіонізму”. Цей різкий випад іранського глави негайно викликав обурення у світі. Зокрема, такі країни як Великобританія, Франція, Іспанія оголосили, що вони вимагають пояснень від офіційних чинників Ірану з приводу цього демаршу. Така поведінка Махмуда Ахмадінеджада породила критику навіть в самому Ірані.

Новий іранський президент у середу процитував коментар Аятоли Хомейні, відомого фундатора Ісламської революції в Ірані. Зокрема, Махмуд Ахмадінеджад заявив: “Як сказав імам, Ізраїль мусить бути стертий з карти”.

Більше того, коментуючи палестинські терористичні акти перед 3-тисячною студентською аудиторією, президент Ірану заявив, що “немає сумніву - нова хвиля в Палестині скоро зітре цю ганебну пляму з лиця ісламського світу”.

У промові під час відкриття конференції в іранській столиці Ахмадінеджад наголосив: “Як сказав імам Хомейні, сіоністський режим має бути стертий з карти світу, і з допомогою божественної сили світ в найближчому часі буде жити без США та Ізраїлю”. Такі заяви президента Ірану викликали негайні реакції у світі. Зокрема, представник Білого Дому Шон Маккормік заявив з цього приводу:

“Я думаю, що ви починаєте бачити через подібні висловлювання правдиві уявлення і наміри цього режиму, і я думаю, що це лише підсилює наше занепокоєння, як і стурбованість всієї міжнародної спільноти, з приводу намірів Ірану стосовно ядерної зброї”.

А міністр закордонних справ Ізраїлю Сільван Шалом вважає такі заяви з боку Ірану намаганням виграти час для того, щоб отримати ядерну зброю. Зокрема , під час переговорів в Єрусалимі з російським колегою Сергієм Лавровим Шалом сказав: “Ізраїль вкрай занепокоєний ядерною і ракетними програмами Ірану. Це занепокоєння розділяють і в МАҐАТЕ. На нашу думку світова спільнота, включно і з Росією, має не допустити того щоб в Ірану з’явилася ядерна зброя. Це може бути марою не лише для Ізраїлю але й для Росії і всього світу. Ось чому ми вважаємо, що це питання має бути передане Раді Безпеки ООН і як най скоріше”. Російський міністр зі свого боку висловився, що його країна не має інформацій про якусь чітку загрозу з боку Ірану.

Зокрема, в офіційній реакції уряду Ізраїлю йдеться про те, що такий випад з боку Ірану означає чи не перший випадок в історії ООН, коли один з її членів закликає до знищення іншого члена, і це змушує ізраїльський уряд ставити питання про виключення Ірану зі складу цієї міжнародної організації.

Навіть в Ірані такі висловлювання Махмуда Ахмадінеджада не всюди були зустрінуті схваленням. Зокрема, колишній міністр закордонних справ цієї країни Ібрагім Язді переконаний, що ці слова “налаштовують проти нас міжнародну спільноту”.

Перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко сказав радіо “Свобода”, що відповідний документ МЗС з приводу заяв іранського глави вже лежить на столі у міністра. Але на даний момент він ще не був завізований. Сам пан Бутейко сказав, що реакція на такі заяви Ірану однозначно негативна, про що й буде оголошено в документі МЗС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG