Доступність посилання

ТОП новини

Народний Союз „Наша Україна” в Одесі звинувачують у тиску на пресу.


Петро Каландирець

Депутат Одеської міськради Георгій Селянин
Одеса, 31 жовтня 2005 (RFE/RL) - В Одесі було припинене мовлення радіостанції „Глас”. Однак програми телевізійної компанії „Глас” одесити мають можливість побачити лише у деяких кабельних телевізійних мережах, крім телемереж „Чорне море” і „АРС”.

Як повідомляється на щойно відновленій інтернет-сторінці телеканалу, „кілька десятків працівників міліції і судових виконавців зайшли у приміщення, де розташовані служби телекомпаній „Глас”, „Плюс”, „Страна совєтов” та „Всё время”. Вони застосували силу проти працівників телекомпанії, демонтували та конфіскували передавачі теле- і радіомовлення. Крім працівників правоохоронних органів у захопленні приміщення брали участь люди у цивільному та воєнізована охорона „Гетьман”. На чолі їх стояв депутат обласної Ради , член партії Народний Союз „Наша Україна”, помічник народного депутата України Олексія Козаченка – Геннадій Чекіта та представник місцевого передвиборчого штабу Соцпартії Геннадій Сульдін”.

Представники правоохоронних органів пояснювали свої дії рішенням Малинівського районного суду Одеси, згідно з яким на посаді генерального директора телекомпанії „Глас”, після півторарічного розгляду у суді відповідної скарги, поновлений Іван Горюхін. Саме він вирішив провести перевірку фінансової діяльності телекомпанії і на цей час припинити її мовлення.

„Прикро, що знущання над незалежним засобом масової інформації відбувається під прапором партії Народний Союз „Наша Україна”, дискредитуючи проголошені Президентом принципи свободи слова і демократії. Взявши на озброєння владу, надану народом, місцеві олігархи з партійним квитком чинять беззаконня, відчуваючи повну безкарність.

Колектив телекомпанії висловлює повну довіру нинішньому керівництву, розцінюючи останні події, як спробу політичного тиску на канал напередодні виборів. Колектив телерадіокомпанії “Глас” мають намір відстоювати свої права в суді і відновити справедливість. Незважаючи на тиск і переслідування, ми будемо продовжувати виконувати свої професійні обов’язки. Ми залишаємо за собою право на проведення акцій протесту”
, йдеться у поширеній сьогодні заяві трудового колективу телерадіокомпанії „Глас”.

29 жовтня телекомпанію „Глас” відвідав депутат Одеської міської Ради, відомий політик Георгій Селянин. Він вважає, що нинішні події мають відверто політичний характер.

Георгій Селянин поширив сьогодні серед ЗМІ власну заяву. „Силове захоплення ЗМІ, яке здійснюється на замовлення чи при безпосередній участі функціонерів партії, яка претендує на статус правлячої, - це не лише нонсенс, це шаленої сили удар по авторитету Президента і нової демократичної України. Особливе розчарування викликає та обставина, що такий спосіб виходу з судової суперечки обрали саме ті, хто ще кілька тижнів тому „захлиналися” від обурення у зв’язку з перевіркою міліцією іншої телекомпанії на наявність у її приміщеннях вибухового пристрою. Якщо партія НС „Наша Україна” рішуче не відмежується від подібного способу дій місцевих лідерів – її перспективи, як і перспективи її союзників, на майбутніх парламентських виборах виглядають примарними...”, -вважає Георгій Селянин.

Депутат міськради поспілкувався з працівниками служби новин телекомпанії „Глас” і висловив готовність особисто приєднатися до можливих акцій протесту журналістів одеських засобів масової інформації.

Тим часом директор телекомпанії „Всё время” Марк Джум пов’язує нинішнє протистояння з наближенням передвиборчої кампанії і вважає припинення мовлення телекомпанії „Глас” – „черговим політичним кроком”.
XS
SM
MD
LG