Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Село у місті, місто у селі.


Київ, 31 жовтня 2005 року.

Україна – аграрна держава, кажуть експерти. Але, згідно з останнім переписом населення, дві третини українців мешкають в місті, решта - у селі. І Хоча Конституція України гарантує всім своїм громадянам рівні права і можливості, на практиці люди “тікають” з села у місто. Чи можна повернути українцям звання “хліборобської нації”? Коли відродиться українське село у матеріальному і духовному сенсі?

Про це сьогодні у “Звуках життя” – “Село у місті, місто у селі” з Микитою Мойсеєвим.

Дві третини українців живуть у містах, решта - у селах. Конституція гарантує усім громадянам рівні можливості, однак на практиці - у селі жити важче, і молодь звідти буквально "тікає". Чому українська "житниця" так хоче переміститись у загазовані мегаполіси, де не чути галасу птахів? Дослідження Наталії Коваленко в одному з сіл Полтавщини.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Львів має цілу низку соціальних проблем - безробіття, неможливість реалізувати свої професійні здібності в достатній мірі, нерегулярна виплата зарплати. В результаті за останні п’ятнадцять років Львів втратив чимало здібних і талановитих людей, які подалися до столиці або закордон. Розповідає львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Сімдесят кілометрів розділяє столицю України та місто Фастів. Сімдесят кілометрів - пвіторигодинна подорож чи глибина прірви між столицею та провінцією? Натомість просте британське село - мрія для українця. Там є усі принади цивілізованого життя - і швидкісний Інтернет, і якісні супермаркети, і медичне обслуговування...

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Популярна телеведуча Алла Мазур народилася в селі на Хмельниччині. Вона переконана, що вихідцям з провінції набагато важче пробитися в житті. Але багатьом це вдається, оскільки чимало представників української політичної і бізнесової еліти мають сільські корені. Розвиток села вимагає фінансових вливань. У державному бюджеті на наступний рік на соціальний розвиток української провінції передбачено лише шістдесят сім мільйонів гривень. Хоча, за підрахунками експертів, необхідно мінімум сорок мільярдів гривень.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG