Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туркменистану провів кадрові перестановки, це зачепило і Україну.


Василь Зілгалов

Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов
Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов оголосив у вівторок на засіданні свого уряду про низку звільнень і нових призначень. Як вважають спостерігачі, у цьому нічого дивного немає, бо ці перестановки і відставки є явищем характерним для кадрових рішень президента Сапармурата Ніязова. Цього разу експерти не виключають, що звільнення пов’язані у якісь мірі з поставками газу до України. До речі серед відставлених - надзвичайний і повноважний посол Туркменістану в Києві Аманґелди Байрамов.

Прага, 1 листопада 2005 (RFE/RL) – Сапармурат Ніязов так пояснив звільнення колишнього віце-прем’єра, міністра нафтогазової промисловості та мінеральних ресурсів Туркменістану Ґуйчназара Тачназарова:

“Ви не впоралися зі своїми обов’язками. На посаді державного міністра і віце-прем’єра, ви завалили роботу. У результаті - серйозні нестачі. Ось чому я вас звільняю”.

Сам же ж Тачназаров намагався довести свою вірність президентові і обіцяв повернути все.

Колишній віце –прем’єр зокрема сказав: “Великий вождь, ви мені доручили відповідальні пости...В усьому я сам винен. Я посильно сприятиму правоохоронним органам, обов’язково. Прошу пробачити мені”.

Варто нагадати, що звільнення в уряді Ніязова відбувалися і раніше. Зокрема, ще у травні цього року він проголосив боротьбу з корупцією. Тоді ж був заарештований віце-прем’єр з Паливно Енергетичного Комплексу та фінансів Елли Ґурбанмурадов. Під кримінальне переслідування були потрапили й чимало чиновників з туркменського ПЕК.

Зокрема, нині звільнений міністр працював на посаді лише з вересня, коли поперника засудили на 24 роки ув’язнення.

Але й сьогодні за оцінками Транспаренсі Інтернешнел Туркменістан один із світових рекордсменів за масштабами корупції у владі.

Туркменські експерти не виключають, що деякі звільнення стали наслідком тривалих україно-туркменських переговорів про українські газові борги. Адже ж і до сьогодні СБУ продовжує справу НАК “Нафтогаз" України щодо можливих незаконних газових оборудок. Зокрема, колишній глава СБУ Ігор Турчинов заявив у розлогому інтерв’ю Інтернетсайту “Українська Правда”: “треба висунути обвинувачення Бойку чи Вороніну, який і зараз працює заступником голови "Нафтогазу”.

Нагадаю, що Юрій Бойко раніше очолював “Нафтогаз” України, а нині глава Республіканської партії України. А Ігорь Воронін -заступник голови правління НАК “Нафтогаз” України, якого нинішній голова “Нафтогазу” Олексій Івченко був у кінці вересня звільнив але у середині жовтня постановою уряду Ворніна було відновлено на посаді.

Сам же Бойко вважає обвинувачення з боку Турчинова безпідставними. Ось що він сказав радіо Свобода з цього приводу:

Юрій Бойко
“Коли керівник СБУ каже, що у нього є підозри, то виникає питання, ти або відкривай кримінальну справу і виводь на чисту воду злодіїв або мовчи. А казати так, що є підозри, ну просто політично необхідно було звалити на когось невдачу, відволікти увагу громадськості за те, що відбувається в країні. Ось вони повністю і використали цей фактор”.

А що стосується повернення Вороніна на посаду заступника керівника “Нафтогазу” України, то Юрій Бойко переконаний:

“Це просто повернули фахівця, котрий розумів щось в цій галузі для того щоб він виправив ситуацію, що склалася. Там ніяких політичних підтекстів немає”.

Що ж стосується Туркменістану і розмов про можливість будівництва газопроводу через Каспій і Кавказ до України і Європи, то Юрій Бойко, сказав:

“Я вважаю що цей проект не реальний, оскільки у нас поки-що немає даних міжнародного аудиту, котрий підтверджував би запаси газу в Туркменістані, що є основою для народження і експертної оцінки проектів такого масштабу. Поки що туркменська сторона навіть росіянам не надала міжнародний аудит своїх запасів”.

Нагадаю, що Росія уклала газову угоду з Туркменістаном на 25 років. Такого ж договору бажає і Україна, котра залежить на 50 відсотків від газового постачання з Туркменістану. Експерти не виключають, що з туркменськими газовими запасами може вийти конфуз, у зв’язку з відсутність серйозних оцінок цих запасів. Тим часом президент Туркменістану продовжує тасувати свої енергетичні кадри.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG