Доступність посилання

ТОП новини

В Криму розгортається запекла боротьба за право називатися “російським патріотом”.


Володимир Притула


В Криму розгортається запекла боротьба за право називатися “російським патріотом”. У середу депутат кримського парламенту Сергій Шувайников, який очолює “Російський фронт Сергія Шувайникова”, звинуватив лідерів “Російського блоку” у меркантильності і зраді інтересів кримських росіян. Ті не погоджуються і називають Сергія Шувайникова “провокатором”.

Симферополь, 2 листопада 2005 (RFE/RL) - Відоме в Криму об’єднання “Російський блок Сергія Шувайника” змушене змінити свою назву на “Російський фронт Сергія Шувайникова”. Його лідер, депутат кримського парламенту Сергій Шувайников на прес-конференції у Симферополі сказав, що так навіть краще – бойовитіше. Але він здивований, що інша проросійська організація – “Російський блок” запатентувала цю назву як знак для товарів і послуг.

Сергій Шувайников: “Чесно кажучи, ми були шоковані. Звичайно, ми і раніше знали про комерційний підхід до політики панів Черноморова і Цекова. Ми знали, що це люди із психологією торговців і сьогодні вони намагаються спекулювати на російській ідеї. Але додуматися до того, щоб назву своєї партії зробити товарним знаком – чесно кажучи, це, справді, треба мати мізки не політика, а лише підприємця”.

За його словами, “Російський фронт” його імені не приховує, що виступає з російських національних позицій і має намір захищати права етнічних росіян Криму: “Російські люди в Криму сьогодні виявилися незахищеними. А їхні політичні лідери, які монополізували право на російську ідею, я маю на увазі панів Цекова і Черноморова зі своїми організаціями і партіями, - вони не відстоюють інтереси росіян. Де їхня конкретна робота?! У минулому вони отримували величезні кошти від московської мерії. Величезні! Але ці кошти до співвітчизників просто не дійшли! Коли передають ту допомогу, яку надає російське консульство або московська мерія, то займаються політичним мародерством. Вони примушують людину розписуватися за 300-400 гривень, а на руки видають лише 100 гривень. Куди поділися, пане Цеков, гроші? Величезні гроші – сотні тисяч доларів, які спрямовувалися на допомогу російським співвітчизникам?!”.

Лідер Російської громади Криму Сергій Цеков поки що ніяк не коментує звинувачення і закиди свого колеги по проросійському руху і кримському парламенту Сергія Шувайникова. А от голова Кримського відділення партії “Російський блок”, депутат Олександр Черноморов у своїх запереченнях досить різкий: “Які можуть бути зловживання фінансовим становищем, коли, якщо хтось думає, що нас Москва фінансує, той глибоко помиляється. А що стосується Шувайникова, то це не просто провокатор, а платний провокатор, який працює за гроші. Певним силам вигідно нацьковувати його саме на російські організації для того, щоб їх принизити. Ось татарам дуже щастить, що у них немає такого провокатора”.

Втім Сергій Шувайников сумує з іншого приводу: “Нам, звичайно, все це сумно, не хотілося б про це говорити. Але ми мусимо доносити до людей правду, оскільки сьогодні ці новоявлені мессії російського народу в Криму – підуть на вибори, підуть з російськими лозунгами і говоритимуть, що ніхто, крім них нічого в Криму не робить. Ніхто не захищає росіян. А за великим рахунком, усі ці гроші тільки й ідуть на пікети і мітинги, які ми бачимо біля стін Верховної Ради”, - заявив Сергій Шувайников. За його даними, останній такий мітинг зібрав небагато людей, бо учасникам платили лише по 5 гривень.
XS
SM
MD
LG