Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки Життя”: Душі благодійні пориви.



Київ, 2 листопада 2005 року.

Благодійні акції - цієї осені в Україні повідомлення про них лунають все частіше. Вірна ознака - вибори насуваються. Відомі люди та великі компанії добровільно бажають поділитися своїми мільйонами із знедоленими. І олігархи - тобто найбагатші люди України в обмін на дружбу з владою пообіцяли президентові - будемо спонсорувати благодійні акції - і навіть розподілили хто і яким саме проектом буде займатися. Чи вірять українці у добровільні пожертви багатіїв? І чи є в українців традиція - ділитися з тими, кому гірше?

Про це сьогодні у “Звуках життя” – “Душі благодійні пориви” з Віолою Бурдою.

Раз на рік польський журнал ВПРОСТ підраховує кількість і називає імена найбагатших людей у світі. Два роки тому, в цей список потрапили троє українців - Віктор Пінчук, Віктор Медведчук та Ринат Ахметов. Останній не полишає списків "Впроста" й до сьогодні. Також польський журнал серед українських мільйонерів називав Петра Порошенка. Про чималу кількість мільйонерів серед простих народних депутатів говорив кілька років тому тодішній головний податківець Микола Азаров. Проте, жоден українець достеменно не знає - чи діляться своїми надмірними статками українські багатії. Найчастіше українці сподівають не на своїх - а на іноземних меценатів, які тепер вже не бачать нагальної потреби допомагати українцям - каже Галина Лактіонова, директор християнського дитячого фонду.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Український гетьман Іван Мазепа дарував багато грошей на будівництво церков, українські індустріальні магнати - цукрозаводчики Терещенки допомагали відродженню музеїв, лікарень, сільських шкіл. Чи існує традиція українського меценацтва сьогодні? Розмірковує поет і журналіст Андрій Охрімович.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Англійська благодійність має столітню традицію. Поле діяльності доброчинних організацій дуже широке- від допомоги постраждалим від землетрусів і повеней до пожертв хворим на епілепсію. Розповідає британський кореспондент Радіо Свобода Олекса Семенченко. А от у Сполучених Штатах благодійністю прославилися представники великого бізнесу. Зрештою, доброчинність - це не лише справа багатіїв, але й простих громадян. каже Ірина Халупа, журналістка Радіо Свобода.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Львів’яни - набожні люди - саме тому благодійність для них є нормою - каже Галина Терещук, кореспондентка Радіо Свобода. Тут доброчинність має своє обличчя - і це не обличчя відомих політиків. У Британії закон про благодійність ухвалили більше ста років тому. В Україні - дев’ять років тому. І найбільша проблема у недосконалості українського законодавства щодо благодійників. Говорить Любов Паливода, представниця громадської організації Каунтерпарт.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG