Доступність посилання

ТОП новини

Угорці сподіваються отримати міжнародний сертифікат на свою вакцину проти пташиного грипу.


Василь Плоскіна

Угорщина, 4 листопада 2005 (RFE/RL) – Міністерство з питань охорони здоров’я Угорщини наразі відхиляє пропозиції щодо продажу угорської вакцини проти пташиного грипу за кордон. На думку керівників угорської медицини, це можна буде робити після отримання відповідного міжнародного сертифікату на цей виріб.

Кілька тижнів тому угорські мікробіологи розробили новий протидіючий засіб, який здатний протистояти вірусові пташиного грипу H5N1. Щеплення з цією вакциною вже отримали кілька осіб, у тому числі головний санітарний лікар Угорщини, керівник відомства і член уряду. Про дієвість нової сироватки, за словами медиків, можна буде говорити за кілька місяців – після завершення спостережень за організмом щеплених. Угорщина формально вважається першою країною, де розроблено таку вакцину. Однак у закордонних медиків все ще залишаються сумніви щодо ефективності цього протидіючого засобу і вони наводять свої наукові аргументи.

Розмови довкола нової угорської вакцини точаться зараз досить жваво. Справа в тому, що 1 листопада американський президент Джордж Буш запросив від конгресу Сполучених Штатів Америки 7 млрд. дол. на підготовку до можливого виникнення епідемії пташиного грипу в США. З цих коштів адміністрація Буша планує витратити 1 млрд. 200 млн. дол., власне, на закупівлю 20 млн-ів ампул вакцини проти пташиного грипу. В Угорщині досить серйозно сприйняли цю заяву, тому що якби Угорщина отримала від американців таке солідне замовлення, місцева фармацевтична промисловість дістала б непогані прибутки. Задіяння місцевих потужностей на повні оберти прогнозують на той випадок, якщо сюди посиплються пропозиції з інших країн світу. Єне Рац, керівник міністерства з питань охорони здоров’я, висловив надію, що Угорщина розраховує отримати міжнародний дозвіл на виробництво нової вакцини проти пташиного грипу H5N1 наприкінці березня наступного року.
XS
SM
MD
LG