Доступність посилання

ТОП новини

“Театральна осінь – 2005” у Прилуках.


Богдана Костюк

Київ, 2 литопада 2005 (RFE/RL) - Четвертий всеукраїнський фестиваль аматорських колективів “Театральна осінь” зібрав у Прилуках, що на Чернігівщині, понад сто самодіяльних театральних труп з різних регіонів України. З подробицями фестивалю нашу кореспондентку Богдану Костюк знайомить одна з його ініціаторів – Світлана Бірюзова:

- Пані Світлано, а хто з учасників сподобався членам журі і глядачам найбільше?

- У цьому році були для нас відкриттям два колективи. Це – колектив із Полтави, дитячо-юнацька театральна студія. Діти з п’єсою Степана Васильченка “На перші гулі”. Молодіжний, дуже цікавий, сучасний колектив, який настільки сподобався і журі, і глядачам, що був удостоєний Гран-Прі. Також нам дуже сподобався театр мініатюр “Non Stop” з міста Южноукраїнськ. Цей колектив показав «Сказки, рассказанные ночью». Настільки чудові колоритні актори, що зал не міг втриматися – весь час їхній виступ супроводжувався аплодисментами!

- Класичне питання – а судді хто?

- Дуже цікавий склад суддів (журі). Це – голова нашого журі Валерій Пацанов. Професор, заслужений діяч мистецтв України, художній керівник київського театру “Золоті ворота”. Він проводив у нас майстор-клас з учасниками фестивалю, режисери були дуже задоволені. Другий такий цікавий наш член журі – Микола Олійник, заслужений артист України, актор театру та кіно. А також – засновниця цього фестивалю Олександра Мартиненко, старший науковий співробітник Українського центру культурних досліджень.

За словами пані Тетяни, цьогорічний фестиваль збирав майже повні зали глядачів – після тривалої перерви, прилучани знову пішли у театр. Крім того, каже Тетяна Бірюзова,

- У фестивалю вже є свої традиції, і ми від них не відступаємо. Це і проведення театрального “капусника”, і робота Клубу режисерів. І після кожної вистави – вітання театральних колективів. Прекрасно вітав нас колектив з Харкова – “Бешкетники”. Це самі менші дітки були, їм по 7-8 рочків – але як вони вітали своїх колег дорослих!

Світлана Бірюзова сподівається, що наступний фестиваль, запланований на жовтень 2006 року, підтримають і аматорські театри, і глядачі, і міська влада Прилук, і сама Мельпомена.
XS
SM
MD
LG