Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Сезон страйків.


Пікет таксистів
Київ, 3 листопада 2005 року.

Страйки – давній спосіб добиватися свого у влади. Дуже часто вона є ефективною. Втім, так само нерідко за страйками представників окремих професій “стирчать вуха” політиків. А за економічними вимогами – інтереси відірваних від влади. Сьогодні Україною прокотилася хвиля страйків. До своїх бід цього разу увагу суспільства і особливо влади привертають таксисти та лікарі.

Про акції протестів таксистів і лікарів – у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": “Сезон страйків” з Віолою Бурдою.

Сьогодні зранку я прокинулась трохи пізніше, ніж зазвичай. Але не поспішала, бо вирішила їхати таксі. І усвідомила - його не буде. Бо одразу згадала вчорашні заяви таксистського профспілкового лідера Василя Попіка. Великим же було моє здивування коли на вулиці побачила купу вільних машин із шашечками. Всі хотіли відвезти мене на роботу. Що ж, є таке сучасне прислів’я - бабло перемагає зло…

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Породілля у Львові сьогоднішній день запам"ятають не лише через народження власних дітей. Малюків прийматимуть лікарі із пов"язками - "я голодую". Отже кожна львів"янка, якій доведеться народжувати саме сьогодні, окрім пологів має ще одну проблему - чи не впаде лікар від голоду - у найбільш відповідальний момент. Чого офіційно вимагають лікарі та про підводні камені лікарського страйку розповідає Галина Терещук - львівський кореспондент радіо Свобода.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Сьогодні страйкують лікарі і таксисти, а завтра до них можуть долучитись інші незадоволені - дефіциту таких людей у країні нема. Згадати хоча б ветеранів страйкової справи - шахтарів. Але не всі українці однаково ставляться до такого способу захистити свої права. Так, порівняно із Центральними та Східними регіонами України – мешканці Заходу страйкують не часто. Там, здебільшого, обстоюють свої права у судах. З подробицями - Івано-Франківський кореспондент Радіо Свобода Іван Костюк.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Страйк - на Заході - це надзвичайний захід - коли іншого виходу вже немає. Українці ж виходять на страйк із найменшими своїми неівдоволеннями - часто без попередніх спроб домовитися із владою. Власне, прості робітники і не мають домовлятися - це обов’язок профспілок, які в Україні просто не виконують своєї роботи. Українці по природі своїй не схильні до акцій масової непокори, саме тому вони часто не добиваються того, за чим власне і виходили на вулицю - виконання своїх вимог - каже історик Володимир Сергійчук…..

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG