Доступність посилання

ТОП новини

Фотоальбом “Київ 1939-1945”.


Богдана Костюк

Зруйнована церква, 1943р.
Київ, 7 листопада 2005 (RFE/RL) - Цієї осені людство відзначає 60-річчя закінчення Другої світової війни. А Київ відзначив 62-гу річницю від звільнення від нацистської окупації. Але скільки би не минуло від тих років часу, ті події не втратили актуальності для наступних поколінь. Саме тому, що в Україні дуже довго приховувалась і перекручувалася правда про минуле. Побачити Київ доби Другої світової можна на майже семистах знімках і кадрах хроніки, які історик Дмитро Малахов зібрав у фотоальбомі “Київ 1939-1945”.

Це перша і єдина в Україні збірка такого роду, - переконаний Дмитро Малаков:

“Там кожен сюжет має під текстівку. І у кожній розповідається не тільки про те, що присвячено цьому сюжету, а те, що людина може побачити на цьому кадрі, не знаючи минулого Києва. Скажімо, на теперешній вулиці Городецького перед війною вивіска була: “учитесь танцевать в государственной школе танцев”. А нині вона сприймається якось ... дивно. Або – Хрущов стоїть у перелицьованому пальті, або у застібнутому на лівий бік – на жіночий бік: він так любив. А на голові у нього кашкетик – так звана “сталінка”. Що таке “сталінка”, вже нове покоління не знає. А ми пояснюємо, що це за кашкет такий. І, звичайно, те, що матеріали, залучені до видання, одержані з багатьох джерел поза межами України. Тут є матеріали з Штутгарта, Берліна, Амстердама, з Чікаго, Братислави, Праги, Варшави, Будапешта. Це ті місця, де збереглася пам’ять про Київ часів війни – у тому вигляді ілюстрована, в якому у нас колись була неможлива або відсутня”.

Чимало сюжетів показують ситуації, в яких опинялись і німецькі і радянські вояки: залишаючи Київ, палили будинки. Знищували крамниці. Захоплювали трофейні прапори і фотографувались на їхньому тлі.

За словами Дмитра Малакова, мова фотодокументів – незаперечна і правдива. Красень Успенський Собор у Лаврі – і його руїни, присипані попелом і снігом. Дорога смерті – нинішня вулиця Мельникова – якою під наглядом поліцаїв та “есесівців” у напрямку Бабиного Яру іде нескінченна колона людей. Бараки Дарницького концтабору. І тисячі убитих радянських солдатів, яких армійське керівництво кинуло на штурм Києва у листопаді 1943 року. Розстріляні радянські підпільники, над якими голосять матері.

Рецензент видання – професор Віктор Король – переконаний:

“Цей фотоальбом – це жива історія. Виданням цього фотоальбому ми фактично повернули з небуття сотні тисяч тих, хто обороняв Київ, визволяв його, жив в окупованому Києві, боровся з окупантами”.

За словами професора Короля, ця збірка - пам’ятник Києву і тим, кому довелося на власні очі побачити трагічний і героїчний період Другої світової війни.
XS
SM
MD
LG