Доступність посилання

ТОП новини

Криворіжсталь матиме назву “Криворіжсталь – Міттал Стіл”.


Геннадій Сахаров


Продаж комбінату Криворіжсталь корпорації Міттал Стіл викликав багато суперечливих відгуків, суджень, прогнозів. А яка насправді ситуація на комбінаті сьогодні? Що говорять робітники комбінату, профспілкові лідери?

Кривий Ріг, 4 листопада 2005 (RFE/RL) - Будь-які зміни викликають у людей відчуття з одного боку тривоги, з другого боку – надії. Зміна власника Криворіжсталі не є виключенням. На комбінаті з тривогою і надією обговорюють перехід підприємства до нового власника – корпорації Міттал Стіл. От що говорять робітники, з котрими біля прохідної комбінату розмовляв кореспондент Радіо Свобода:

- На даний період ми не бачимо щоб щось істотно змінювалось, а від нинішнього власника очікуємо турботи про робітників. То є основа процвітання підприємства у майбутньому. Певні побоювання є, пов’язані з тим, що ми досі достеменно не знаємо чи виконають обіцянки, які дані при продажу.

- Чесно кажучи, страшно, бо не знаєш що буде далі, як з нами будуть поводитись і буде скорочення штатів і заробітної платні чи ні.

- Я не знаю. Я не можу нічого сказати – буде гірше чи ліпше. Побоювання є звичайно, щоб не було гірше ніж є.

- Якби нам гроші платили і робота була.

- Щоб не скоротили, щоб гроші платили і зарплату підвищили. Щоб жили по людськи.

- Державне майно це нічиє майно. Хто хотів той шарпав. Нехай буде хазяїн. Досить отої дуристики. Вже набридло.
2-го листопада на Криворіжсталь приїхала група з десятьох провідних менеджерів корпорації Міттал Стіл. Того ж днія відбулася зустріч менеджерів Міттал Стіл і Криворіжсталі. Керівник групи менеджерів Міттал Стіл пан Мукхереджі розповів про стратегію і особливості менеджмента на підприємствах Міттал Стіл, про плани корпорації з модернізації виробництва на Криворіжсталі і запевнив що його корпорація є соціально орієнтованою. Пан Мукхереджі висловив задоволення станом підприємства, високо оцінив рівень роботи його персоналу і сказав що Міттал Стіл має надію на те, що Криворіжсталь стане головним діамантом у структурі корпорації. Відтепер комбінат матиме назву “Криворіжсталь - Міттал Стіл”.

4-го листопада відбулася зустріч менеджерів Міттал Стіл з активом профспілкової організації комбінату. Профспілка отримала запевнення у безперечному виконанні новими власниками інвестиційних і соціальних зобов’язань, взятих при купівлі комбінату. Перед цією зустріччю кореспондент Радіо Свобода мав розмову з головою комітету організації профспілки металургів і гірників України на Криворіжсталі Юрієм Бобченком. Юрій Бобченко сказав що всі 11 пунктів соціального пакету зобов’язань, підписаного Міттал Стіл, є важливими та що він не має сумнівів у тому, що нові власники виконають ці зобов’язання:

Юрій Бобченко
“Якби я знав які можуть проблеми зараз бути або бути потім мені б легше було орієнтуватися. Але я не пророк. Я зараз можу сказати що на сьогоднішній день немає таких проблем де могла б бути невпевненість у виконанні інвестиційних зобовєязань або обов’язків, взятих на себе інвестором у соціальному пакеті. Тому що буквально вчора ми зустрічалися з представниками Міттал Стіл, вони запевнили що як інвестиціний так і економічний, природоохоронний і соціальний пакети будуть виконані і це у них стоїть на першому плані. Ми свою роботу почнемо будувати таким чином щоб вона будувалася на перспективу, щоб вона будувалася методом переговорів, конструктивного діалогу, у основі якого буде лежати виконання обов’язків, взятих на себе представниками корпорації Міттал Стіл у питаннях виконання колективного договору, у питаннях виконання соціального пакету. У соціальному пакеті обговорені всі питання, такі важливі як недопущення утворення заборгованості з заробітної плати працівникам товариства та до державних цільвих фондів, недопущення скорочення робочих місць, штатної чисельності, безкоштовного медичного страхування для працівників комбінату у наступному році, 2006-му”, - сказав голова профспілкової організації комбінату Криворіжсталь Юрій Бобченко.
XS
SM
MD
LG