Доступність посилання

ТОП новини

Проросійська риторика на виборах в Україні буде вкрай непопулярна – російська преса.


Петро Кагуй


Прага, 10 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) – Голова Партії реґіонів Віктор Янукович, якого на минулих президентських виборах часто називали проросійським кандидатом, пропонує провести в Україні референдуми про вступ до НАТО, про федералізацію країни, а ще про подвійне громадянство та статус російської мови в Україні. Про це він заявив в інтерв’ю російській “Новой газете” (четверговий номер).

На думку Януковича, в українсько-російських відносинах слід багато чого змінити. Особливу увагу Янукович звернув на те, що Україна має шанобливіше ставитися до Російської Федерації, бо, наголосив він, Україна не має права на фамільярний тон щодо цієї держави.

Але друкований орган російських комуністів - газета “Правда” обурюється, що Віктор Янукович, якого свого часу сприймали як “проросійського” політика, нині відверто підігрує “помаранчевим”. А московський тижневик “Россія”, який пише свою назву за характерним правописом царських часів, надрукував цього ж дня, в четвер, статтю під заголовком: “У новому парламенті України – не буде кому розігрувати “російську карту”. Автор статті звертає увагу на слабкість проросійських сил в Україні й висловлює думку, що проросійська риторика в виборчій кампанії в Україні не матиме успіху.

Російська газета “Правда” обурюється, що ще вчорашній нібито “проросійський” політик Віктор Янукович, який закликав до об’єднання однодумців, вирішив, що його партія “Регіони України” піде на вибори самостійно, розвалюючи таким чином можливий єдиний фронт проросійських та лівоцентристських сил.

Отож “єдиною серйозною партією, котра відстоює і інтереси трудівників України, і російсько-український союз, є Комуністична партія”, робить висновок московська газета “Правда”, друкований орган російських комуністів.

А вже російський тижневик “Россія” пише: “Тематика російсько-української дружби як елемент передвиборчої кампанії стає все менш популярною в Україні”... минають часи, коли обіцянки зробити російську мову другою державною чи домагання всеохоплюючої російсько-української інтеграції могло вивести політика на вершину політичного Олімпу”.

Автор статті наголошує, що досі відверту проросійську позицію в Україні займали Комуністична партія України, Прогресивно-соціалістична партія та партія “Союз”.

Однак рейтинг Комуністичної партії України стрімко падає з кожними черговими виборами.

А щодо Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко, то подолати їй 3-відсотковий бар’єр буде архіскладним завданням. Бо на Західній Україні Наталію Вітренко як “українського Жириновського” не сприймають взагалі, а у східних регіонах її потенційний електорат скоріш за все віддасть” голоси за партію “Реґіонів України” Віктора Януковича.

А найбільш послідовну ідею російсько-української інтеграції в Україні відстоюю партія “Союз”, очолювана Олексієм Костусєвим, - зауважує тижневик “Россія”. Однак, попри досить дорогу рекламу із гаслом “З нами Бог і Росія”, котра вже триває два місяці, рейтинг партії “Союз” безнадійно низький.

А ще менші політичні сили, такі як “Слов’янська партія”, “Російська громада”, “Російський блок”, найімовірніше, намагатимуться увійти до коаліцій більш впливових в Україні партій.

І схоже на те, робить висновок тижневик “Россія”, що парламентські вибори в Україні, котрі наближаються, “поб’ють усі рекорди щодо непопулярності використання проросійської риторики”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG