Доступність посилання

ТОП новини

Розкол у дніпропетровській організації УРП "Собор"


Геннадій Сахаров

Володимир Шовкошитний і Володимир Олійник
Дніпропетровська обласна конференція Української Республіканської партії “Собор” закінчилася розколом обласної організації партії.

Дніпропетровська звітно-виборча конференція обласної організації Української Республіканської партії “Собор” проходила складно і драматично. Почалося з того, що півтори години розбиралися скільки місцевих організацій представлені і хто з присутніх у залі є делегатом а хто делегатських повноважень не має. Врешті розібралися – 1083-х членів партії у області представляли 52-є делегатів з 18-ти місцевих організацій. Ще 17 районних і міських організацій делегатів на конференцію не прислали. Попри пропозиції закрити конференцію і перенести її на інший час конференція була проведена.

З самого початку конференції намітилося протистояння – делегати від Кривого Рогу, Жовтих Вод і Широківського району області – цілого куща, географічно близького до Кривого Рогу, демонстрували окремішню позицію у низці питань. Це не є новиною – криворіжці прагнуть самостійності не лише у УРП “Собор” а й у інших обласних партійних і громадських організаціях. Причиною вочевидь є відірваність великого міста від обласного центру, численність складу криворізьких організацій і прагнення проведення власної місцевої політики незалежно від вказівок з Дніпропетровська. Криворізька міська організація УРП “Собор” вчетверо більша порівняно з організацією у обласному центрі.

Доповідь про поточну ситуацію у партії і звіт голови обласної організації Орини Сокульської, водночас заступниці голови обласної адміністрації, були вислухані з увагою. Невеликою більшістю голосів робота обласної організації партії була визнана задовільною. Звіт голови контрольно-ревізійної комісії був зачитаний з папірця членом президії конференції бо голова ревізійної комісії був відсутній. Вибори голови організації закінчилися з мінімальною перевагою на користь Орини Сокульської. Обраний склад обласної ради партійної організації. Після оголошення виборів делегатів на надзвичайний 16-й з’їзд партії, проведення якого ініційоване Анатолієм Матвієнком, присутні на конференції гості з Києва заступник Левка Лук’яненка Володимир Шовкошитний і народний депутат Володимир Олійник, відомий своєю участю у канівській четвірці, зажадали зачитати листа Левка Лук’яненка до членів партії. Їм було відмовлено. Після гарячої дискусії вирішили зачитати два листи – від Анатолія Матвієнка і від Левка Лук’яненка.

На конференції
Зміст листів взаємно протилежний. Анатолій Матвієнко, наполягаючи на нелеґітимності минулого з’їзду УРП “Собор” і своїй леґітимності як голови партії звернувся до партійців із закликом провести позачерговий надзвичайний з’їзд. Левко Лук’яненко оголосив утворену Матвієнком центральну раду партії незаконною, повноваження Матвієнка недійсними і виступив проти проведення надзвичайного з’їзду. Розкол у керівництві партії відбився і на ситуації у обласній організації – криворізькі міська і районна, широківська районна, жовтоводська районна делегації і делегація районної у Дніпропетровську організації Амур-Нижньодніпровського району, які представляють понад половину членів партії у області, заявивши про підтримку Левка Лук’яненка як виконавця обов’язків голови партії, покинули конференцію і провели короткі збори у фойє поза залом. Розкол у обласній організації УРП “Собор” став реальністю. Решта делегатів конференції під головуванням Орини Сокульської провели вибори делегатів на з’їзд.

Володимир Шовкошитний: “Відбулося те що спровоковане з Києва Матвієнком і його прихильниками - розкол обласної організації на тих хто підтримує рішення леґітимного п’ятнадцятого позачергового з’їзду партії і на тих хто є прихильниками позапартійного Матвієнка. Насправді йде розкол по лінії підтримки блоку Юлії Тимошенко, в якому ми були від початку, чи підтримки Матвієнка, який хоче собі через НСНУ забезпечити політичне майбутнє”.

Орина Сокульська
Орина Сокольська: “Тут відбулася чергова двадцять шоста звітно-виборча конференція Української Республіканської партії “Собор”, головою якої на сьогоднішній день є Анатолій Сергійович Матвієнко і у нас ні у кого немає сумніву. У Анатолія Сергійовича Матвієнка знаходиться справжня печатка Української Республіканської партії “Собор”, знаходяться всі статутні документи, свідоцтва реєстрації наших територіальних організацій. Незважаючи на те що відбувалося протистояння, як бачите, на сьогоднішній день я є головою Української Республіканської партії “Собор” у Дніпропетровській області, з чим можете мене привітати”. Відтак розкол у УРП “Собор”, який розпочався на з’їзді партії, має продовження на реґіональному рівні. Партія розкололася.
XS
SM
MD
LG