Доступність посилання

ТОП новини

Блиск і злиденність Партії Регіонів.


Віктор Міняйло


Київ, 15 листопада 2005 (RadioSvoboda.org) - Основним ресурсом Партії регіонів є Віктор Янукович. Принаймні так заявляє директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, який досліджував діяльність цієї політичної сили.

З весни наступного року Партія регіонів вже не буде опозицією, бо контролюватиме значний шматок влади, - каже Віталій Бала. Свою думку він пояснює майже поетично:

“Останнім часом лідер Партії регіонів – це все рівно, що Фенікс, який повстав із попелу. Адже завдяки “видатним” діям чинної влади, не тільки Віктор Янукович, але й Партія регіонів вже на сьогоднішній день вже розглядаються експертами, як один з основних, а можливо у парламенті це буде й основний гравець, якщо буде надалі продовжуватися така лінія поведінки влади. На нашу думку, Партія регіонів має усі підстави розраховувати на перше місце”.

На думку експертів Агентства моделювання ситуацій, Партія регіонів – це партія харизматичного лідера. Наскільки це відповідає дійсності, ми спитали у Дмитра Святаша, який зовсім недавно покинув фракцію Народної партії Литвина заради членства у парламентській фракції Партії регіонів:

“Що стосується харизматичного лідера, то так. Бо якщо партія не має харизматичного лідера, ця партія не може досягти успіху, ні в суспільстві, ні на виборах. Але лідер – це верхушка айсберга. Тобто, так, є позиція по лідеру. Так, залишився великий електоральний рейтинг після президентських виборів. Давайте говорити відверто, коли суспільство було навпіл розколоте президентськими виборами і майже половина виборців відала свої голоси за Віктора Януковича, велика кількість цих людей і залишилася зі своєю точкою зору стосовно лідера”.

Цікаво, що подібну точку зору стосовно лідера Партії регіонів має і затятий опонент колишньої влади Володимир Яворівський. Нині він у фракції “Реформи і порядок”, яку вважають наближеною до Юлій Тимошенко:

“Янукович уже стояв на межі абсолютного політичного забуття. За моєю інформацією, вже велися на дуже високому рівні переговори, що донецьке угруповання готове було здати Януковича цілковито, тільки б не чіпали їхнього бізнесу. Але Віктор Ющенко звернувшись до Януковича по допомогу, своїм знаменитим меморандумом повернув Януковича із політичного небуття. Через те, все правильно, Янукович зараз знову обтріпався, зсипав з себе всю ганьбу поразки і сьогодні його зробили одним з лідерів”.

З ним, як і треба було очікувати, не погоджується представник президента України в парламенті, член Фракції “Наша Україна” Юрій Ключковський:

“Мені важко судити про харизматичність Януковича, як політичного лідера. Пам‘ятаючи перипетії з виборами президента, мені здається, що харизма скоріше пов‘язана з його неконтрольованими висловлюваннями чи не передбачуваними реакціями на стресові ситуації. Те, що він на першому місці – я припускаю. Тому що це накладається на об‘єктивний спад популярності влади саме в період рік після виборів. Без сумніву впливають політичні і моральні наслідки розколу помаранчевої команди. Але я не вірю, що така тенденція збережеться до виборів”.

А фахівці Агентства моделювання ситуацій пояснюють високий рейтинг Партії регіонів ще й тим, що політтехнологи і команда Народного Союзу “Наша Україна” досі не визначилися, і навряд чи визначаться до березня, з тим, хто їй найбільший ворог і найнебезпечніший супротивник – Партія регіонів чи Блок Юлії Тимошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG