Доступність посилання

ТОП новини

Протистояння у парламенті: чи буде Україна в Світовій організації торгівлі в осяжній перспективі?


Марина Пирожук Гості: Ігор Лосєв – політолог; Георгій Крючков - народний депутат України, членом КПУ (телефоном); Сергій Терьохін - колишній міністр економіки (телефоном).










Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 15 листопада 2005 року.

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. 15 листопада.

В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

“Протистояння у парламенті: чи буде Україна в Світовій організації торгівлі в осяжній перспективі?” Така тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”, яку ми обговоримо із колишнім міністром економіки Сергієм Терьохіним, політологом Ігорем Лосєвим та членом КПУ Георгієм Крючковим.

Вітаю шановних гостей і дякую за участь у програмі!

Я також хочу долучити до нашої розмови наших слухачів. Телефон студії 490-29-05. Телефонуйте!

Сьогодні народні депутати знову побилися у Верховній Раді. Представники Комуністичної партії заблокували трибуну та увімкнули гучномовці. Так вони протестували проти СОТівських законопроектів. Зрештою, парламенту вдалося ухвалити все ж таки кілька законів для вступу у СОТ.

Тему продовжує Влада Саюк. Влада Саюк

В парламенті гучномовці, блокування та бійки. Це вже традиційні атрибути робочого дня депутатів, які розглядають законопроекти, які б мали полегшити Україні вступ до Світової організації торгівлі.

Сьогодні бійка почалася під час обговорення законопроекту "Про внесення змін до статті першої закону "Про експортне мито на відходи й брухт чорних металів”.

Міністр економіки Арсеній Яценюк почав доповідь по суті документа. Тим часом кілька депутатів з Комуністичної фракції, які блокували трибуну, попрямували до урядової ложі, намагаючись перешкодити йому. А депутати пропрезидентських фракцій хотіли завадити їм. Зокрема, депутат Ради Сергій Жижко намагався вихопити в депутата із фракції КПУ Сергія Бондарчука мегафон. Після цього між депутатами зчинилася бійка.

Сам Арсеній Яценюк, в якого безпосередньо над головою це відбувалося, поводився спокійно, щоправда дещо зблід. Згодом розповів журналістам, що не злякався.

Представники пропрезидентських фракцій заявляють, що в діях комуністів потрібно шукати російський слід. Зараз Росія зацікавлена першою вступити у СОТ, щоб згодом завадити зробити це Україні.

Лілія Григорович

Патріоти Росії – комуністи – безоглядно голосують за всі СОТівські закони. Вони зацікавлені в тому, щоб Росія першою вступила у СОТ. Вигоди там всі очевидні. Але ж комуністам Україна абсолютно байдужа. Комуністам найголовніше відробити всі дивіденди і вказівки, які вони отримують, тому вони працюють проти українських національних інтересів.

Влада Саюк

Проте самі комуністи усі звинувачення відкидають, свою поведінку пояснюють виключно тим, що від вступу до Світової організації торгівлі за теперішніх умов Україна лише програє.

Член КПУ Алла Александровська.

Алла Александровська

В нас в Україні оця гарна мета стати членом Світової організації торгівлі підмінюється процесом, щоб підписати закони, які відкриють Україну.

Процес вступу в СОТ має стати процесом адаптації нашої економіки, нашої якості виробництва до світових стандартів. Наприклад, якби вхід до СОТ створив умови для завантаження роботою Харківського тракторного машинобудівного заводу, я була б обома руками за. Але ж я знаю що ХТЗ повністю зупиниться, тому що аграрний сектор перестане існувати. Грошей в наших вітчизняних фермерів не буде. Хто буде купувати наші харківські трактори? Ну до чого тут Росія?

Влада Саюк

Питання про вступ України до СОТ вирішуватиметься у грудні на сесії СОТ, яка пройде в Гонконгу. Депутати з українських провладних фракцій зазначають, щоб встигнути підготувати усі закони, Президент може знову звернутися до спікера Верховної Ради Володимира Литвина, щоб той виніс їх на розгляд депутатів наступного сесійного тижня в український парламент.

Марина Пирожук

Я лише додам до матеріалу колеги, що на вечірньому засіданні Верховна Рада ухвалила ще два законопроекти, що стосуються вступу до СОТ.

СОТівська тема знову сьогодні стала приводом для сутичок у парламенті. Урядовці постійно наголошують, що Україна має туди увійти якнайшвидше і що це в національних інтересах країни, а законодавці досі дебатують про те, чи варто, чи не варто. Сьогоднішні суперечки – це нерозуміння національних інтересів чи, навпаки, опікування ними?

Георгій Крючков

Наша партія і наша фракція не проти вступу України до СОТ. Ми тільки проти поспішності і нехтування інтересами України, національними інтересами нашої країни і нашого народу.

Я пригадую поїздку недавню нашого комітету до Латвії (Латвія в ЄС, і в СОТ). Я запитував колег, які вони висновки зробили на основі свого досвіду, то мені відповіли так: “Ми погано торгувалися”.

Я скажу, що ми торгуємося ще в 100 разів гірше, ніж наші колеги з Латвії. В цьому і проблема.

Сьогодні голосували про якість, безпеку товарів. Ми проголосували за цей законопроект і СОТівський законопроект. Інші, які явно на шкоду державі, то ми проти тих законопроектів голосуємо і вважаємо, що це абсолютно не в інтересах нашої держави.

Ігор Лосєв

Комуністи проголосують за вступ до СОТ після того, як туди вступить Росія, але це тоді буде мати суто факультативне значення. А тоді вже можна буде голосувати, і вони проголосують, хоча користі від того вже не буде ніякої через те, що ми бачимо дуже цікаву річ, що у СОТ існує, я сказав би, армійська дідівщина. Себто якщо держава вступає раніше, вона може висувати будь-які вимоги тій країні, що вступає пізніше. Коли між державами немає жодних проблем, то це і не виникає. Але коли є, то тут утворюються дуже складні політичні, економічні комплекси.

Наприклад, КНР вже є членом СОТ, а РФ лише намагається вступити, і зараз китайські товариші висувають дуже серйозні претензії росіянам, а саме: вимагають вільного доступу китайської продукції на російський ринок, а тоді всі текстильні містечка Росії припинять своє існування, бо китайська продукція дешевша, а інколи і якісніша, а друга вимога – це допустити вільний приплив китайської робочої сили на терени РФ. Росіяни це сприймають, як жах, бо тоді працьовиті китайці можуть заселити всю територію Росії від Владивостока до Пскова.

Сергій Терьохін

Хлопчики з мегафонами відробляють гроші. В першу чергу це комуністи, соціалісти і литвинівці. Вони на цьому просто заробляють дешевий піар.

Це вказує просто на те, що Росія абсолютно розуміє, що у разі, якщо українська економіка стане частиною глобальної економіки світу, то тоді будь-які неекономічні спроби тиску на Україну закінчаться, бо ми негайно отримаємо інструмент міжнародної арбітражної підтримки. Тобто, сьогодні ми можемо, припустимо, у разі, якщо ми незадоволені нашими стосунками у якісь сфері, тільки проводити двосторонні переговори.

Я ще раз повторюю, якби було абсолютно чітко зрозуміло, що Україна в Гонконгу, тобто в грудні цього року, стає членом СОТ, тоді б не було таких жорстких переговорів, як позавчора закінчилися в Києві по ціні на газ, було б вирішене питання по реверсу Одеса-Броди.

Для України, для внутрішнього бізнесу, для промисловості, для сільського господарства треба вступати до СОТ, але є проблеми зовнішніх стосунків. В першу чергу це відноситься до наших торгових відносин з РФ, Казахстаном і Білоруссю.

Є правило, за яким, якщо країна вступає до СОТ, то будь-який аплікант (слово незрозуміле) Україною має погоджувати з нею всі торгово-економічні питання невирішені до вступу цієї країни до СОТ.

Уявіть собі, що Україна, що на сьогодні маловірогідно, зважаючи на поведінку парламенту, а власне, комуністів, Литвина і соціалістів, ми все-таки приймемо мінімальні закони і в грудні у Гонконгу станемо членами СОТ, то уявіть собі, наскільки б полегшилася дискусія між українським та російським урядами з приводу, припустимо, цін на газ, або щодо цукровиків, або ж до тих, хто продає спирт, або ж до наших металургів.

Марина Пирожук

Тут я вам пропоную зробити паузу і послухати матеріал мого колеги Сергія Грабовського.

Сергій Грабовський

Парламентська фракція Комуністичної партії України вкотре блокує пленарне засідання Верховної Ради, щоб зірвати ухвалення законів, потрібних для вступу країни до Світової організації торгівлі (СОТ).

Як і раніше, лідери комуністів України ведуть мову про "СОТівську кабалу" і що членство у цій організації не відповідає українським інтересам.

Ясна річ, кожен має право на власну позицію. Але щодо позиції комуністів України виникає кілька запитань без відповідей.

По-перше, лідер Компартії України Петро Симоненко та інші партійні речники постійно ведуть мову про неоціненний китайський приклад, який повинна брати до уваги Україна, бо у Китаї завдяки мудрій політиці тамтешньої компартії економіка розвивається просто-таки неймовірними.

Але ж комуністичний Китай ніколи не говорив про "СОТівську кабалу", навпаки, вже давно поставив перед собою мету вступу до Світової організації торгівлі і, нарешті, на початку XXI століття став повноправним членом цієї спільноти.

Чому Компартія України закликає керуватися китайським досвідом і водночас активно перешкоджає цьому?

По-друге, зовсім поруч з Україною розташована Молдова, де при владі також комуністи. Саме за комуністичного урядування Молдова вступила до СОТ. Саме з комуністів Молдови кілька років тому (вже після вступу країни до СОТ) закликав брати приклад Петро Симоненко.

То чому такі подвійні стандарти? Чому комуністи інших країн просто-таки рвуться в СОТ, оскільки вважають, що членство у цій організації дасть помітні вигоди їхнім державам, а комуністи України вперто і рішуче проти "СОТівської кабали"?

По-третє, понад дві третини всього обсягу світових ринків належать країнам СОТ, куди входить 148 країн і ще 30 держав мають статус спостерігачів. Це з двох сотень незалежних держав, які існують у світі.

Чому комуністи проти інтеграції України у світові ринкові процеси? Адже Маркс та Енгельс вважали розвиток єдиного світового ринку необхідною передумовою пролетарської революції, а будь-які спроби штучної економічної ізоляції якоїсь держави - реакційними діяннями, таким собі "феодальним соціалізмом". Чому партія Петра Симоненка виступає проти ідей засновників марксизму?

І, нарешті, чому блокування комуністами ухвалення парламентом законів, потрібних для вступу України до СОТ ще до кінця цього року, дивним чином збігається з намаганням Росії увійти до цієї організації раніше за Україну?

У разі успіху такої операції, на думку експертів, Росія зможе диктувати Україні умови вступу до СОТ, як зараз Китай диктує Росії умови такого вступу, прагнучи не тільки відкритого доступу своїм товарам на російські ринки, а і вільного руху китайської робочої сили сибірськими просторами. То все ж, чиї національні інтереси насправді захищають комуністи України?

Марина Пирожук

Шановні гості, а чи знаєте ви країни, які не хотіли б у СОТ?

Сергій Терьохін

Я знаю. Я зустрічався з віце-прем’єром Білорусі, то він не хоче. Він каже, що краще, щоби Росія вступила до СОТ, а потім вони приєднаються до тих умов, які Росія скаже. Але там абсолютно інше питання, а саме, стосунки між РФ і Білоруссю. Там якась союзна держава існує.

Марина Пирожук

Пане Терьохін, чи справді достатньо з парламентаріями працювали і Президент, і уряд саме в ухваленні законів по СОТ, як на це нарікають окремі політичні сили, в тому числі і пан Крючков?

Сергій Терьохін

Проблема провалу цих законопроектів в парламенті – це не тільки і не стільки проблема КПУ. В першу чергу це була власна позиція спікера Литвина, який виробляв свою виборчу кампанію, спираючись на аграрне лобі і соціалістів. Всі ці ліві хлопчики і завалили проект входження України до СОТ цього року.

Марина Пирожук

На цьому ми мусимо завершувати нашу розмову.

Це була “Вечірня Свобода”, яку підготувала і провела Марина Пирожук.

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG