Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Є у революції початок...



Київ, 21 листопада 2005 року.

Правди - вимагали сотні тисяч людей, які рік тому стояли тільки на столичному Майдані. Правди - за даними соціологів вимагали минулої зими щонайменше третина українців. Стара влада - не чекала тоді від свого народу такої солідарності. Ті, хто йшов до влади - не чекали такої підтримки. Українцям пощастило - минулого року вони отримали безкровну революцію. Які сліди від МАЙДАНІВ лишились у душах цих людей? Що вічного залишила революція її учасникам? Про це - напередодні річниці помаранчевих подій - у “Звуках Життя” – “Є у революції початок...” з Віолою Бурдою.

Справжнісінький взірець "комуністичної спільноти" у мініатюрі прикрашав київський Хрещатик і був форпостом тих, хто прийшов на майдан відстоювати своє право голосувати. Зараз про наметове містечко знають усі, а тоді навіть його мешканці не уявляли - скільки ще доведеться жити на столичному асфальті – пригадує козак Іван Машталєр, який надавав медичну допомогу у таборі. Завбачливі страйкарі навіть викопали на Хрещатику невелику схованку - для продуктів першої необхідності. Боялись, що табір можуть знести водометами, і потім не буде чого їсти.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Було минулої осені багато надій - каже бізнесмен Олександр. Сподівався, що легше буде розвивати свій бізнес, влада не ставитиме палки в колеса.... Тепер - Олександр зітхає і приєднується до 15-ти відсотків українців, для яких цей - постреволюційний рік, приніс тільки розчарування.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Рівно рік тому у Львові сформували колону з приватних автомобілів і люди без закликів чи вказівок рушили на Київ - не маючи жодних гарантій, що доїдуть безпечно. Це були галицькі підприємці, представники малого бізнесу. У Донбасі про подробиці подій на столичному майдані знали менше, ніж в інших регіонах - каже кореспондент Радіо Свобода у Донецьку Сергій Гармаш. Справа, за його словами, була у певного роду "інформаційній блокаді" регіону.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Ті, хто стояв на Майдані пам’ятатимуть, як театральні режисери вигадували забавки - аби всім було весело і аби люди зігрілися. Запускали у небо яскравого дракона, передавали по руках - величезне помаранчеве полотнище. Політики зізнавалися - у перший майданний тиждень щоранку боялися, що Майдан змерз і розійшовся. Розважати і підтримувати співвітчизників тоді безкоштовно взялися аполітичні українські зірки. Святослав Вакарчук тоді казав - є моменти, коли не можна мовчати. Плач Єремії, Мандри, ВВ... Марійка Бурмака теж була з тих, хто підтримував революційну атмосферу зі сцени. Зараз - запал пройшов, Марійка каже, що вже треба було би підбивати підсумки, яких, власне немає....

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG