Доступність посилання

ТОП новини

Комунальні послуги наввипередки з інфляцією.


Василь Плоскіна Угорщина, 24 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) – Мер міста Будапешта Ґабор Демскі закликає депутатів столичної асамблеї проголосувати за підвищення тарифів на комунальні послуги з наступного року у зв’язку з інфляцією. Переважна більшість депутатів міської асамблеї, як то кажуть, навіть ухом не повела на пропозицію мера. Якось він не на жарт поскаржився пресі, що депутатам простіше проголосувати за проведення Олімпійських ігор в Будапешті, ніж переглянути тарифи комунальних цін.

Мер обіцяє не дуже підвищувати комунальні тарифи в столиці, але його слова не гріють будапештців. Нещодавно Демскі вже “порадував” їх тим, що з нового року в середньому на 6-8 відсотків подорожчає проїзд на громадському транспорті. І це при тому, що столична транспортна компанія БКВ насправді заявляла, що квитки будуть дорожчими всього на 2 відсотки, як це мало б бути згідно з поточною інфляцією.

Не дивно, що такі фінансові метаморфози дещо насторожили депутатів столичної асамблеї. Опозиційні фракції заявили меру, що він хоче зробити такий самий маневр і щодо комунальних цін.

Ґабору Демскі довелось терміново збивати полум’я дискусійних пристрастей. Він сказав, що опозиція явно перебільшує небезпеку, додавши при цьому, що в дійсності більше грошей платитимуть ті житлові кооперативи, де інтенсивно використовуються підйомні ліфти, водяні насоси і де велика заборгованість жильців з оплатою житла тощо.

В Угорщині плату за опалення розбивають на цілий рік. За схожою схемою здійснюються і платежі за електроенергію, оскільки в даному випадку спрацьовує правило фіксованих цін. Вартість інших комунальних послуг нараховується жильцям за принципом фактичного користування. В середньому в Будапешті мешканці щомісяця платять за комунальні послуги від 150 до 250 доларів у залежності від метражу й типу поверхових будинків. Справа в тому, що мешканці так званих висоток користуються ліфтом частіше і, відповідно, платять більше, ніж жильці п’ятиповерхових домів. Середня зарплата в Угорщині становить 680 доларів на місяць.
XS
SM
MD
LG