Доступність посилання

ТОП новини

Глобальне потепління в Угорщині відчувають більше.


Василь Плоскіна Угорщина, 25 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) – Керівник Угорського метеоцентру Золтан Дункель переконаний, що процес глобального потепління в Угорщині відбувається швидше, ніж деінде. Про це він повідомив на презентації своєї книжки “Енциклопедія температурних досліджень”, яка відбулася в Будапешті.

Головний метеоролог Угорщини доводить, що коли упродовж останніх ста літ температура у середньому підвищилася на 0,7 градуса Цельсію, то тут цей показник склав вже цілий градус. Золтан Дункель додав, що нині у світі написано чимало метеорологічних сценаріїв перебігу глобального потепління. При цьому закордонні дослідники сходяться на тому, що наступне століття може стати для землян ще теплішим – приблизно на півтора а то й більше відсотків градуса (1,5-1,8).

Якщо ж виходити з розрахунків автора “Енциклопедії температурних досліджень”, то наведені цифри потребують невеликої корекції в бік збільшення на території Угорщини. Це не обов’язково веде за собою зміну погодного режиму, заспокоює громадськість доктор Дункель.

Він, зокрема, прогнозує більшу кількість опадів у регіоні Центральної Європи, а не спеку, як переконують деякі вчені тут і за кордоном. Наприклад, для сільського господарства Угорщини, яке не раз зазнавало великих збитків через засушливі літа упродовж останніх 30 років, благодатні дощі означатимуть для виробників аграрної продукції чималі фінансові переваги.

Річ у тім, що орні землі, попри завидну плодючість ґрунтів, особливо чорноземів, дуже погано утримують вологу. Малосніжні й м’які зими тільки додають клопоту тутешнім меліораторам. Вже на початку червня а то і в кінці травня тут можна побачити в дії роботу великих зрошувальних систем. Фермери починають з поливу ягід полуниці на початку літа і закінчують баштанними культурами в кінці сезону. А це нерідко вже середина вересня.
XS
SM
MD
LG