Доступність посилання

ТОП новини

6 партій створили “Блок Ющенка “Наша Україна”.


Віктор Міняйло Київ, 25 листопада 2005 (RadioSvoboda.ua) - Завтра офіційно стартує виборча кампанія до Верховної Ради України. Ціна наступних виборів як ніколи велика, оскільки після конституційної реформи саме парламент формуватиме уряд і призначатиме прем‘єр-міністра. Якому, своєю чергою, відійде чимало президентських повноважень. А сьогодні 6 політичних партій утворили Блок Ющенка “Наша Україна”.

Договір підписали Роман Безсмертний - голова ради партії Народний союз “Наша Україна”, почесним головою якої є президент України Віктор Ющенко, голова партії Промисловців і підприємців, секретар РНБО Анатолій Кінах, голова Конгресу українських націоналістів, голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Івченко, голова Народного руху України, міністр закордонних справ Борис Тарасюк, голова УРП “Собор”, заступник голови секретаріату президента України Анатолій Матвієнко і представник Християнсько-демократичного союзу.

Підписаний документ Роман Безсмертний вважає відкритим:

“Підписанням цього договору ми лише розпочинаємо дорогу по формуванню виборчого блоку. Разом з підписанням договору ми відпрацювали звернення до політичних вил – учасників помаранчевої революції із закликом сформувати єдиний виборчий блок і наше завдання перемогти на виборах для того, щоб сформувати уряд.”

Якщо порівнювати блок “Наша Україна” чотирирічної давності і нинішній, то з нього випали – принаймні, поки що - Українська народна партія і Партія Реформи і порядок, Ліберальна партія України, колишній голова якої Володимир Щербань відпочиває у флоридській в‘язниці. Натомість з‘явилася ПППУ, яка на минулих парламентських виборах йшла в блоці “За єдину Україну”. Говорить голова партії Анатолій Кінах:

“Партія промисловців і підприємців України і потужні громадські організації, такі як Український союз промисловців і підприємців, інші, однозначно об‘єднують зусилля з нашими соратниками, щоб Україна не втратила шанс рухатися вперед, як правова демократична, сучасна держава”.

Прокоментувати початок виборчої кампанії в Україні взагалі, і створення блоку Ющенка “Наша Україна”, зокрема, ми попросили речника комітету виборців України Олександра Черненка:

“Якщо говорити про атмосферу, з якою підійшла Україна до початку виборчої кампанії, то ми відмічаємо поліпшення клімату щодо порушень і покращення ситуації. Що не означає, що цих порушень не буде. Звичайно найбільше порушень стосуватиметься ведення агітації. Очевидно, якщо буде адмінресурс, то він носитиме локальний, несистемний характер.

А те що був підписаний сьогодні договір – це звичайно якби легалізація кампанії Народного союзу “Наша Україна”. Коли стало зрозуміло, що бренд НСНУ не користуватиметься такою популярністю, і очевидно Ющенко не очолить список, тому створюється такий хід, коли на словах ніби відновлюється та коаліція, яка перемогла у 2002 році, хоча занадто усіченому вигляді, і до якої додається прізвище Ющенко, що б ні у кого не виникало запитань.”


Але запитання лишаються. Чи не найбільш інтригуючи - хто ж очолить список Блоку Ющенка “Наша Україна”. Роман Безсмертний вважає, що відповідь дасть час. А часу залишилося рівно 4 місяці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG