Доступність посилання

ТОП новини

Жертв штучного голодомору 1932 – 33 років згадали в Одесі.


Петро Каландирець

Спільна молитва в ОдесЁ
Одеса, 28 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - І цього року духівництво різних християнських церков (УГКЦ, РКЦ, Українська об’єднана методистська церква, УПЦ КП та УАПЦ) молилися за жертв організованих Москвою голодоморів в Україні. Спільний молебень відбувся у єдиній у Східній Європі меморіальній каплиці Архистратига Михаїла.

Цього дня підтримали організаторів спільного молебня і працівники управління внутрішньої політики Одеської міської Ради.

Секретар Духовної Ради христианських конфесій, пастор Петро Мартьянов відзначив, що подібні спільні заходи до річниці жахливого голоду в Україні проходять вже не перший рік.

„Сьогодні ми молилися і за жертв політичних репресій ініційованих комуністичним режимом. Ми знаємо, що в Україні нарешті звернули увагу на необхідність вивчення правди про наслідки трьох голодоморів. Такі прояви геноциду не пройшли не поміченими для усіх нас. Господь особливо змилостивився у ці дні для сердець людей, які молитовно згадують жертв голодоморів і політичних репресій”, сказав Петро Мартьянов.

Священик Римсько Католицької церкви, настоятель приходу Предвічного Бога Отця Суворовського району Одеси, отець Юрій Нагорний від батьків чимало чув про жахіття голодоморів. Семеро його братів і сестер, які мешкали тоді на Вінничині, стали жертвами цього геноциду.

Юрій Нагорний: „Мої брати і сестри поховані у спільній могилі. Тоді похоронні бригади з ранку до вечора тільки тим і займалися, що витягували з хат померлих. Батьки розповідали мені як вмирали люди на дорогах. Тих хто прагнув потрапляти у міста знищували. Стрелянина була і вдень, а особливо вночі. Організатором цих всіх злочинів була саме Компартія. Про це сьогодні слід говорити. Мене дивує, що нинішні комуністи наважуються заперечити факт організації голоду. Ми не хочемо повторення цього геноциду, коли мільйони людей вмирали. Людей кидали до могил живими. Вони вмирали вже під землею. Це важка, але правда…”

До присутніх на скорботній молитві зверталися священик Української Греко Католицької Церкви, отець Олександр Смеричинський і священик Української Православної Церкви Київського Патріархату отець Сергій Черба.

Учасники екуменічного молебня в пам'ять про жертв голодоморів
Керівники обласної державної адміністрації 26 листопада поклала квіти до пам’ятного знаку жертвам політичних репресій на Другому християнському цвинтарі. Там відбувся і нетривалий скорботний мітинг.

Не всі одеські радіо і телекампанії цього дня прислухалися до заклику внести зміни до програм і належним чином вшанувати скорботні роковини.

Підтвердженням цього стало повідомлення поширене відділом зв`язків із засобами масової інформації апарату Одеської облдержадміністрації.

„Навіть о 16.00, коли в Україні була оголошена хвилина мовчання, лише на двох місцевих телеканалах йшли програми відповідного змісту. Усі решта працювали у звичному режимі.Звісно, ніхто не може когось примушувати щось робити проти його волі. Проте усі мають усвідомлювати, що живуть у громадянському суспільстві, де закони єдині для усіх”, йдеться у повідомленні.

Доречі, працівники лише двох одеських телекампаній („Нова Одеса” та „РІАК”) відгукнулися і на заклик висвітлити ініційований духівництвом різних церков скорботний молебень в пам’ять про жертв голодоморів та політичних репресій в Україні. Склалося враження, що в Одеській області немає державних радіо і телебачення, газет фінансованих з обласного бюджету, які мали б крім участі у заходах де їм вручають нагороди і відзнаки, належним чином висвітлювати подібні скорботні роковини.
XS
SM
MD
LG