Доступність посилання

ТОП новини

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІД-ом.


Богдана Костюк Київ, 30 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - У 1988 році Всесвітня організація охорони здоров’я ухвалила резолюцію, в якій 1 грудня було офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІД-ом. Цього року, 1 грудня проходить під гаслом “Зупиніть СНІД. Виконайте обіцянку”, в Україні цього дня у містах і селах, у засобах масової інформації звучить заклик порозумітися з ВІЛ-позитивними співгромадянами, навчитися толерантності і любові.

СНІД поширюється в Україні темпами епідемії – серед українських громадян зареєстровано близько 90 тисяч ВІЛ-позитивних осіб, зростає кількість дітей, які народжені від інфікованих ВІЛ – СНІД-ом матерів. І, за словами секретаря Ради національної безпеки та оборони Анатолія Кінах, СНІД став серйозною загрозою для національної безпеки України:

“Епідемія ВІЛ – СНІД-у набуває дуже загрозливих масштабів. Я думаю що усім зрозуміло, наскільки серйозно це впливає на усі складові не тільки національної безпеки держави, а і на її конкурентоспроможність. Будь-який інвестор, який хоче (до нас) прийти і вкласти свою інвестицію, замислиться, побачивши такі показники. Тобто, питання епідемії ВІЛ – СНІД-у має у першу чергу соціально-політичний характер. Україна як держава, має суттєво посилити і профілактику і протидію СНІД – епідемії. У тому числі. об’єднуючи свої зусилля з міжнародним товариством”.

Але, на думку представника Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, не все так погано: нова влада демонструє “цивілізовані методи” у профілактиці і боротьбі з поширенням ВІЛ – СНІД-у. І яскравим підтвердженням цього є намір Президента Віктора Ющенка взяти під особистий контроль проблематику ВІЛ – СНІД-у, і заплановане на грудень спеціальне засідання Ради Нацбезпеки та оборони, на якому має бути вироблена стратегія “виходу з СНІД – кризи”, - підкреслив представник ЮНІСЕФ.

А міністр охорони здоров’я України Юрій Поляченко 30-го листопада повідомив, що Президент Віктор Ющенко доручив урядові створити раду, яка координуватиме зусилля влади, громадськості і міжнародних організацій у боротьбі з поширенням ВІЛ - СНІД-у. За словами міністра Поляченка,

“Уряду доручено забезпечити у 2005 та наступних роках фінансування у необхідних обсягах заходів, згідно з Національною програмою допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД. Уряду доручено вжити заходів щодо приведення до міжнародних стандартів визначення гранічних сум витрат при закупівлі(ліків), і дається завдання опрацювати питання щодо зниження закупівельних цін на АРТ препарати (згідно Меморандуму про взаємопорозуміння між Україною та Фондом Б. Клінтона, та угоди про грант від Глобального фонду). Дається доручення урядові розглянути питання щодо спрощення процедур закупівлі лікарських засобів для лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД”.

Крім того, завдяки Глобальному фонду по боротьбі зі СНІД-ом і туберкульозом, Світовому банку, міжнародним благодійним організаціям ВІЛ-позитивні та хворі на СНІД громадяни України отримують антиретровірусне лікування (АРТ терапію). За словами заступника міністра охорони здоров’я Віктора Весельського, цієї терапії потребують понад 17 тисяч громадян України:

“В Україні створена і функціонує Координаційна рада із запобігання поширенню ВІЛ 0 СНІД-у, що складається з представників урядових, неурядових і міжнародних організацій. Важливим досягненням у боротьбі зі СНІД-ом є забезпечення доступу до якісної антиретровіруної терапії. До кінця 2005 року, її мають отримати понад три тисячі осіб, 450 з них – за кошти державного бюджету. Це зумовлює зменшення смертності у регіонах, з найгіршою ситуацією з ВІЛ – СНІД-ом”.

Підтримку міжнародних та українських організацій, представників влади отримали ініціативи Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ – СНІД-ом, серед яких – популяризація безпечного сексу і здорового способу життя; вироблення толерантного ставлення суспільства до ВІЛ-позитивних людей; захист прав ВІЛ-позитивних і хворих на СНІД українців. Про одну з пропозицій розповідає менеджер міжнародного альянсу по боротьбі з ВІЛ – СНІД-ом Павло Скала:

“Захистом прав (ВІЛ-позитивних) ніхто не займається. Окрім громадських організацій і Національної координаційної ради. Але це громадська організація, ми не чиновники. Але ми маємо повноваження щодо вироблення рекомендацій, пропозицій і розробки окремих документів, що ми і робимо. Були і конкретні проблеми. Тобто, наприклад, вузька проблема, мало хто її знає, але вона є у розрізі всієї України. З Луганська прийов до нас, до комітету, офіційний лист – що видаються лікарняні листки, що людина лежала десь у СНІД – центрі. Діагноз там нормально написаний – туберкульоз, чи якась асоційована хвороба. Але проблема у тому, що на лікарняному листку штамп стоїть – печатка СНІД – центру. Ви розумієте: людина іде до себе на роботу, здає цей лікарняний – і зразу виникають питання, що ця людина лежала у СНІД – центру і відповідно у нього, мабуть, статус. І людей звільняють з роботи з цього приводу! Тобто, є таке питання і треба його вирішувати на нормативному рівні. Ми розглянули цю проблему і вивчили нормативні документи, що регулюють видачу цих лікарняних листків. І ми рекомендували внесення у відповідний наказ МООЗ конкретних змін”.

Сьогодні у храмах різних релігійних конфесій проходять молебні за здравіє ВІЛ-позитивних і хворих на СНІД. У містах і містечках України представники влади і громадськості відвідують ВІЛ-позитивних дітей, пацієнтів стаціонарів СНІД - центрів. Відомі українські музиканти і «зірки» спорту беруть участь у тематичних концертах і спортивних змаганнях. А волонтери громадських організацій роздають перехожим спеціальні постери і червоні гвоздики з червоними стрічками. Адже червоний – то колір любові, якої потребують наші співгромадяни, уражені недугою. Віри, надії, любові і душевного тепла.
XS
SM
MD
LG