Доступність посилання

ТОП новини

3% для місцевих рад.


Влада Саюк Київ, 30 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Трьохвідсотковий прохідний бар’єр для політичних партій під час виборів депутатів до місцевих рад встояв. Хоча у закон про ці вибори було внесено понад сто змін. Такий підсумок сьогоднішнього парламентського дня.

Депутати кажуть, це полегшить роботу членам комісій, проте представники народного союзу наша Україна, кажуть закон поганий і за нього більшість членів фракції не голосувала. Борці за змінення прохідного бар’єру сьогодні програли.

За зміни до закону про вибори до місцевих рад проголосували 266 народних обранців. Згідно з цими змінами вибори проходитимуть на пропорційній основі з три відсотковим бар’єром. Виняток - селищні рад, там залишається мажоритарна система. Списки виборців і для виборів народних депутатів і для місцевих будуть одні. Кандидат в депутати матиме право балотуватися відразу у ради усіх рівнів та на міського голову – знов-таки, окрім селищних рад. Також розширено права журналістів - під час місцевих виборів вони не нестимуть відповідальність за зміст реклами та виступи кандидатів у прямому ефірі і зможуть коментувати програми та дії політиків.

Далі народний депутат Віталій Олуйко:

“Формування списків партійних будуть здійснювати на партійних конференціях. Буде виділятися п’ятірка, яка буде в бюлетені. А всі інші списки будуть вивішуватися на дільничних комісіях і люди матимуть право їх прочитати. Ніяких закритих списків не буде існувати. ”

Проте інший народний депутат Юрій Ключковський переконаний - закон поганий. Саме через це переважна більшість фракції наша Україна за нього не голосувала.

“Але найголовніше він не вирішує питання політичних проблем. Якщо говорити про пропорційну систему в великих містах цілком прийнятоно то в маленьких містах це під питанням. ”

закон вступає у дію після підписання президентом. От, наприклад, Закон зміни до закону про вибори народних депутатів дотепер Віктором Ющенком не підписаний. Якщо така ж ситуація буде із законом про місцеві вибори то він вступить в дію згідно з Конституцією через 15 днів після ухвалення парламентом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG