Доступність посилання

ТОП новини

Офіс Євросоюзу відкрили в Одесі.


Петро Каландирець

Прес конференція учасників відкриття місії
Одеса, 30 листопада 2005 (RadioSvoboda.Ua) - 30 листопада в Одесі відкрили офіс місії Європейського Союзу, який займатиметься наданням допомоги на українсько-молдовському кордоні. У церемонії відкриття брали участь представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Хав”єр Солана, Комісар ЄС з питань зовнішніх зносин і Європейської політики сусідства Беніта Ферреро – Вальднер, міністри закордонних справ України та республіки Молдова.

„Солана, за сербів відповідатимеш...”

Серед багатьох інших і це гасло скандували кілька десятків представників Союзу православних громадян, Братства та Прогресивної Соціалістичної партії, зустрічаючи учасників урочистого відкриття офісу місії ЄС в Одесі.

Стало відомо, що місія Євросоюзу матиме п’ять регіональних відділень. До її складу входить 69 експертів , які були направлені країнами ЄС, а також 50 осіб місцевого персоналу. До місії, яка працюватиме на українсько-молдовському кордоні, своїх представників направили такі країни як Австрія, Чехія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Словаччина, Греція, Італія, Португалія, Швеція, Великобританія та інші.

Мета роботи місії полягає у тому, щоб забезпечити довіру і посилити транскордонну співпрацю, обмін інформацією між двома країнами. Вона проводитиме свою діяльність на українсько-молдовському кордоні та частково всередині країни по обидві боки кордону.

Офіс місії в Одесі
Прикордонна співпраця спрямована і на вирішення замороженого конфлікту у Придністров’ї, відображеного у Планах дій європейської політики сусідства, укладених торік як з Україною, так і з Молдовою.

Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк переконаний, що для нової влади в Україні відкриття в Одесі офісу ЄС є важливим як демонстрація відкритості.

„Нам немає чого приховувати. У нас немає жодних підстав для сумніву у чесності і відкритості української влади. Ми розраховуємо на те, що експерти з країн ЄС, а це фахівці у галузі охорони кордону, митниці, нададуть консультативну допомогу українським партнерам, поради щодо облаштування сучасного кордону, рекомендації щодо сучасного технічного обладнання. Такими є наші очікування”, - сказав пан Тарасюк.

Міністр закордонних справ України вважає, що місія, відкрита в Одесі, має важливе значення для Європейського співтовариства в цілому.

Акція проросійських організацій проти ЄС
Комісар ЄС Беніта Ферреро – Вальднер висловила сподівання, що робота місії має знизити ризик злочинної діяльності, такої як торгівля людьми, контрабанда, розповсюдження зброї та митне шахрайство.

Представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана повідомив, що Євросоюз не має у найближчих планах розміщення на території самопроголошеної ПМР миротворчого військового контингенту країн членів ЄС. Він висловив своє ставлення і з приводу першої річниці Помаранчевої революції, зазначивши, що вона стала поштовхом для України у її європейських прагненнях.

Присутній на урочистому відкритті місії Одеський міський голова Едуард Гурвіц наголосив на необхідності швидкого розв’язання придністровського конфлікту. „Вже майже 15 років Придністров’я є чорною діркою, яка заважає налагодити мирне і стабільне життя кількох країн та є джерелом контрабанди”,- сказав Едуард Гурвіц.
XS
SM
MD
LG