Доступність посилання

ТОП новини

Іван Дем’янюк, обвинувачений у співпраці з нацистами, може бути депортований зі США до України.


Сергій Куделя

Вашингтон, 1 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Іван Дем’янюк, визнаний у США винним у співпраці із нацистами під час Другої Світової війни, може бути депортований до України. Остаточне рішення до кінця грудня повинен ухвалити імміграційний суддя окружного суду штату Огайо. Однак, адвокати 85-річного Дем’янюка стверджують, що у разі повернення його до України він буде підданий тортурам і стане об’єктом насильства. На їхню думку, на свої історичній Батьківщині Дем’янюк не знайде спокій, а буде жертвою ще гіршого переслідування, ніж у США.

Іван-Джон Дем’янюк, народжений у передмісті Києва, знаходиться у центрі уваги американських слідчих уже майже тридцять років. За цей час американський суд двічі позбавляв його громадянства США і один раз навіть депортував до Ізраїлю, де Дем’янюк був засуджений на страту через повішання. Його обвинувачували у роботі охоронцем у таборі смерті, де за свою жорстокість він нібито отримав прізвисько Іван Грозний. Однак після чотирьох років в одиночній камері Дем’янюк був звільнений рішенням Верховного Суду Ізраїлю, який визнав недостатніми докази його причетності до нацистських злочинів. Після повернення Дем’янюка до США американське Міністерство юстиції продовжувало висувати проти нього обвинувачення у співпраці з нацистами. У травні минулого року апеляційний суд США вирішив знову позбавити Дем’янюка американського громадянства, відзначивши, що американські правоохоронці надали переконливі докази його співпраці із нацистами. Тепер Іван Дем’янюк вкотре опинився перед загрозою депортації – цього разу вже до країни свого походження.

Під час судових слухань, які відбулися цього тижня у Клівленді, адвокати Дем’янюка закликали суддю відкласти рішення про його депортацію. Вони вважають, що відправивши їхнього клієнта до України, американська влада вкине його у “водойму з акулами”. Як пояснив ці слова адвокат Джон Броудлі, американські слідчі створили з Дем’янюка обрав нацистського колаборанта, і будуть домагатися його кримінального переслідування в Україні. В інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що американські правоохоронці зроблять все можливе, щоб Дем’янюк опинився в українській в’язниці. Саме це стало підставою для адвокатів Дем’янюка вимагати його утримання у США. За словами Броудлі, в українських в’язницях й надалі поширені тортури та знущання над ув’язненими. Зокрема він посилається на цьогорічні звіти Державного Департаменту США та правоохоронної організації Amnesty International, в яких Україна піддається критиці за умови утримання ув’язнених. Однак представник Міністерства юстиції Стівен Пескі вважає, що адвокати не надали конкретних доказів того, що Дем’янюку загрожують тортури у випадку його повернення до України.

Під час судових слухань Іван Дем’янюк був позбавлений слова та спостерігав за їхнім ходом за допомогою перекладача. Весь час у суді він провів в інвалідній колясці, але сторона обвинувачення закликала суддю не звертати увагу на фізичний стан Дем’янюка і вчинити відповідно до вимог законодавства. Доля майбутнього перебування Івана Дем’янюка має бути вирішена до кінця цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG