Доступність посилання

ТОП новини

Нове видання, присвячене українським містечкам і селам.


Богдана Костюк

Київ, 2 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - У видавництві “Дуліби” побачив світ фотоальбом – довідник “Битий шлях, або Україна, якою ми її любимо”. У виданні містяться кольорові знімки та історичні оповіді про шістдесят п’ять українських містечок і селищ.

Чумацьким шляхом і битими українськими дорогами з фотоапаратами і диктофонами проїхали і пройшли автори книги: від Бердичева і Василькова – до Балаклави і Золочева. Від Прилук – до Шарівки. Авторка проекту – Діана Клочко розповідає:

“Ідея виникла дуже просто – з огрому, з того, що я побачила у приватних архівах, у приватних фото зібраннях. Я побачила, що у багатьох наших часописах уже з’являються цілі рубрики і розлогі ессе (туристичного, скоріше, спрямування) про те, куди можна поїхати, помандрувати. Виявилося, що ці туристичні маршрути, які вже десь намічені у досить багатьох – це тільки краплинка поряд з тим, що є насправді. І цих туристичних маршрутів, біля яких вже є упорядковані зони, де туристи могли би зупинятися, - їх так мало, і вони потребують також якогось нагадування про своє існування. А НЕ туристичних маршрутів, які потенційно можуть стати просто блискучими цілими шосе туристичними, їх є огром”.

Блискучі, фантастичні речі, приємні несподіванки зустрічала у поїздках українською провінцією мистецтвознавець Олена Романенко:

“Україну ми всі знаємо не дуже добре. Тому несподіванки спіткають нас весь час. Досить виїхати за Київ на 50 – 60 км, і відразу визустрінете несподіванку. Ну, хоча би в Острі – Юрієва Божниця. Чи багато людей її бачили? А то – храм ХІІ сторіччя, в якому збереглися фрески того ж ХІІ сторіччя, подібні до фресок Софії Київської. І то не треба далеко ходити – то є 60 км від Києва. А що вже робиться по маленьких містах і містечках – то майже чудеса! Власне, можна пригадати хоча б Пархомівку. В Україні є дві Пархомівки: одна у Київській області, друга у Харківській області.В Київській області збереглися мозаїки Реріха: Реріхівські мозаїки з усіх, які він зробив, збереглися лише в Україні у двох місцях – у Почаєві і в Пархомівці. У другій Пархомівці – Харківської області – є музей, в якому зберігаються оригінальні роботи Пікассо. До того ж, там є імпресіоністи, ікона ХУІІ сторіччя і навіть автентичні витвори мистецтва Японії та Греції”.

У поєднанні оповідей мандрівників, історичних фактів з фотографіями і виникла книга “Битий шлях...”. Ця мальовнича фото – енциклопедія знайшла свого читача. Чи то – користувача: продивившись книгу, можна сміливо збирати речі і мандрувати рідною країною, про яку насправді більшість з нас знає не так вже і багато.
XS
SM
MD
LG