Доступність посилання

ТОП новини

Співпраця Одеси з румунськими партнерами обіцяє бути продуктивною.


Петро Каландирець Одеса, 5 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Свідченням цього став організований 5 грудня в Одесі інформаційний семінар „ Програма добросусідства Україна – Румунія:2004 – 2006”. Семінар проводиться за підтримки департаменту інвестиційної політики Одеської міської ради та Агенством регіонального розвитку Одеської області.

Проекти, обговорені в Одесі, передбачають сприяння розвитку туризму, покращенню прикордонної, екологічної співпраці. Тривалість їх реалізації від 12 до 24 місяців.

Загальна мета програми добросусідства Україна - Румунія, це покращення прикордонної інтеграції між регіонами і створення необхідної бази для стійкого розвитку. Окремі її моменти є у стадії обговорення між урядами двох країн.

Бюджет програми румунської сторони – 29 мільйонів євро на два роки, а української (ТАСІС) 6,5 мільйонів євро.

„Я думаю, що не має потреби пояснювати переваги Програми добросусідства, наскільки вона буде корисною для малого і середнього бізнесу, урядових і неурядових організацій Одеси і області. Румунія нині є серед потенційних кандидатів на вступ до Європейського Союзу, а тому кордони ЄС стрімко наближаються до Одеси. З обох боків є чимало цікавих проектів, які стосуються соціальних, економічних та екологічних об’єктів життєдіяльності регіонів України та Румунії. Проблема полягає у тому, що інформація не завжди доходить до конкретної зацікавленої сторони. Українській стороні тут допоможе програма Євросоюзу ТАСІС”, - повідомила директор Агенства регіонального розвитку в Одеській області Тетяна Сергеєва.

Для участі у досить таки представницькому семінарі до Одеси приїхали гості з румунського повіту Тулча, представники технічного секретаріату Сучави.

Начальник департаменту інвестиційної політики Одеської міськради Ірина Яроцька висловила переконання у продуктивності інформаційного семінару. Вона повідомила, що серед учасників заходу є і гості з Голландії, які вже висловили готовність, приміром, взяти участь у запланованому земельному аукціоні в Одесі, перша частина якого буде проведена 16 грудня. Партнери з Голландії мають бажання побудувати на придбаній одеській землі сучасний готель.

Перший заступник Одеського міського голови Анатолій Ворохаєв у своєму привітальному слові висловив задоволення, що серед учасників семінару є представники урядових і неурядових організацій не лише з Одеси, але і багатьох районів області.

„Зацікавлення таке не є випадковим. Менше ніж через місяць Програма добросусідства Україна – Румунія 2004 – 2006 вступає у свій завершальний етап. Завдання номер один - до кінця 2005 року розробити проекти і знайти партнерів. Терміни короткі, але перспективи привабливі. Розвиток транскордонної співпраці, фінансова допомога, яку Євросоюз готовий надати у цьому напрямку, - це одержання ще одного шансу на роботу, навчання. Це буде наближення гідного життя і гідного відпочинку. Тепер лише від нас залежить, чи скористаємося ми цими реальними можливостями”, - наголосив Анатолій Ворохаєв. Він закликав одеських учасників встановити продуктивний діалог з румунськими партнерами і обговорити перспективи співпраці.

Начальник управління внутрішньої політики та інформації Одеської облдержадміністрації Григорій Заславський нагадав, що саме Одещина від 14 серпня 1998 року є членом єврорегіону „Нижній Дунай”. За його словами, нинішнє керівництво Одеської області розглядає поглиблення співпраці з румунськими і молдовськими регіонами як „стратегічно важливий напрямок своєї діяльності”.

Григорій Заславський: „ Нині найбільш розвинутою є співпраця Одеської області з Румунією у культурній та гуманітарній сферах. Проявом цього є традиційні обміни візитами творчих колективів, учнів і студентів. Інші сфери розвиваються за міжнародної технічної і благодійної допомоги. На відміну від України її сусіди мають можливості залучати державне фінансування проектів транскордонного співробітництва, що є головною умовою отримання значної фінансової підтримки з боку Євросоюзу”.

Начальник управління внутрішньої політики та інформації Одеської облдержадміністрації Григорій Заславський вважає, що програма добросусідства Україна – Румунія 2004 – 2006 має надати багато нових можливостей для облаштування кордонів та розвитку прикордонних територій. Він вважає, що окремої уваги заслуговує необхідність залучення прикордонними областями України фінансових ресурсів спеціальних програм Євросоюзу та вивчення потенційних механізмів поєднання можливостей залучення технічної допомоги.

На сьогоднішній день Євросоюз реалізує чимало подібних програм добросусідства, зокрема, для Румунії і Молдови, Росії і Фінляндії, Білорусі і Польщі.

Програма добросусідства в Україні буде реалізована у таких областях як Одеська, Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька. У Румунії це чотири повіти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG