Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відкрите Гуцульське газове родовище.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 5 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Уперше на Прикарпатті відкриття газового родовища повністю профінансувала приватна компанія. Гуцульське газове родовище, згідно з оцінкою експертів, спроможне впродовж десяти років дати 300 мільйонів кубометрів газу.

Товариство з обмеженою відповідальністю „Укренерго” витратило майже 11 мільйонів гривень на проведення геологорозвідувальних робіт на території Косівського району Прикарпаття. Результат перевершив усі сподівання: геологи знайшли газ і оцінили нововідкриті поклади газу як не надто великі, але достатньо перспективні. Гуцульське газове родовище складається зараз із трьох свердловин. Загальна площа покладів газу – 60 квадратних кілометрів. На сьогодні розвідкою охоплено лише 8% від загальної території.

Експерти, провівши необхідні заміри, заявили, що карпатський газ дуже високої якості. Калорійність вуглеводів у ньому перевищує іноземні аналоги, зокрема російський газ, і становить 97%. Представники приватної компанії „Укренерго” вважають родовище „багатообіцяючим”, однак не приховують, що гірська місцевість створює для його розробки багато геологічних проблем. Загальна сума інвестицій у гуцульське газове родовище для компанії становитиме 26 мільйонів гривень. Їх планують повернути через найближчі чотири роки. А загалом освоєння родовища займе не менше десяти років.

Президент „Укренерго” Тарас Керницький наголосив, що відкриття Гуцульського газового родовища започаткувало новий етап у стосунках приватного капіталу та держави у сфері газовидобутку. Приватна компанія взялась за розробку малопривабливого для великих державних компаній родовища. Відкриття покладів блакитного палива на Косівщині – це неабияка подія для мешканців довколишніх гірських сіл, адже незабаром чотири села, які розташовані поблизу свердловин, будуть газифіковані, суттєво поповниться також місцевий бюджет.

Буде створено чимало нових робочих місць. А такій перспективі мешканці довколишніх сіл радіють навіть більше, ніж прокладеним газовим трасам. Голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Роман Ткач особисто взяв участь у відкриті Гуцульського газового родовища. Він заявив, що місцева влада надаватиме повне сприяння приватним компаніям, які вкладатимуть інвестиції в розробку аналогічних газових родовищ у Карпатах.
XS
SM
MD
LG