Доступність посилання

ТОП новини

Україні буде нелегко, але їй допоможуть заробітчани, вважають британські економісти.


Сергій Драчук Прага, 7 грудня 2005 – Політичні ризики для економіки до часу парламентських виборів у березні наступного року бачить в Україні підрозділ економічних досліджень британської видавничої групи «Економіст». Після виборів українська економіка матиме кращі перспективи, прогнозують британські дослідники. Як один із позитивних чинників вони називають і працю українських заробітчан за кордоном.

Передвиборчі суперечки між парламентом і урядом в Україні можуть іще поглибитися й паралізувати законодавчий процес, застерігають дослідники групи «Економіст». Високий політичний ризик забезпечить і планована на початок наступного року конституційна реформа, що має передати частину президентських повноважень парламентові. Але британські економісти вважають, що в нову Верховну Раду прийде загалом налаштована на реформи більшість, хоча і в ній будуть відчутні внутрішні тертя. Відтак аналітики очікують, що поступ у реформах після виборів прискориться. Зокрема, приватизація стане прозорішою, податкову політику раціоналізують, поновлять реформи в енергетичному секторі, поліпшать керівництво підприємствами і докладатимуть кращих зусиль, щоб вивести економіку з тіні.

Реальне ж зростання валового внутрішнього продукту в Україні після різкого вповільнення 2005 року до приблизно 3 % наступними двома роками прискориться до відсотків п’яти чи й більше. Інфляція, за прогнозами, до 2007 року вповільниться до 7 % річно (цього року вона становитиме понад 13,5 %). А гривня залишатиметься стабільною, хіба трохи зміцниться щодо американського долара.

Із зовнішньополітичного погляду інтеґрація з Заходом залишиться пріоритетом українського керівництва, вважають британські аналітики. Вже на початку 2006 року Україна може здобути визнання як ринкова економіка від ЄС і США, а до кінця того року приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО. Держава також далі втілюватиме План дій Україна – ЄС, але навряд чи отримає якісь обіцянки можливого майбутнього членства в Євросоюзі, ба більше: через внутрішні причини в ЄС навіть посередній поступ із таких питань, як полегшення візових обмежень чи повна лібералізація торгівлі, відбуватиметься повільніше, ніж хотілось би українському керівництву.

Умови для зовнішньої торгівлі не будуть сприятливі для України: хоча вартість імпортованої нафти 2007 року знизиться, ціни на неї залишатимуться високі, до того ж значно падатимуть ціни на сталь, яка становить майже 40% українського експорту, прогнозують фахівці. А ще вповільниться зростання валового внутрішнього продукту в Росії, яка є найбільшим експортним ринком для України.

Отож наступними роками зовнішньоторговельний дефіцит України зростатиме, а це далі скоротить надлишок платіжного балансу. Щоправда, на думку британських аналітиків, платіжний баланс України навряд чи скотиться в дефіцит. Відверненню цього сприятиме, зокрема, успішна торгівля послугами, з яких головна – масовий транзит російських енергоносіїв на Захід. Іще одним позитивним чинником підрозділ економічних досліджень британської видавничої групи «Економіст» називає фінансові перекази з-за кордону, переважно завдяки дедалі більшим сумам, які пересилають додому українські заробітчани.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG