Доступність посилання

ТОП новини

Комісар ЄС з питань енергетики Пієбалґс: не було жодного випадку, коли б Україна порушила зобов''язання щодо транзиту російського газу в ЄС.


Славко Волинський Брюссель, 8 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Комісар Євросоюзу з питань енергетики Андріс Пієбалґс каже, що не знає жодного випадку, коли б Україна порушила свої зобов''язання щодо транзиту російського газу до Європейсього Союзу. Так він на прохання кореспондента радіо "Свобода" прокоментував побоювання, що Україна може відбирати російський газ через нинішню суперечку з Росією щодо ціни блакитного палива і вартості його транзиту. У четвер у Брюсселі Єврокомісар провів переговори з міністром палива енергетики України Іваном Плачковим.

Андріс Пієбалгс під час зустрічі з журналістами зазначив, що енергетика є однією із ключових галузей у співпраці між Європейським Союзом і Україною. А зустріч з міністром палива та енергетики України Іваном Плачковим , наголосив представник Єврокомісії, була першим кроком щодо втілення в життя Меморандуму про енергетичну cпівпрацю між Україною і ЄС, який ухвалили в Києві 1-го грудня.

Урядовці оговорювали безпеку ядерної енергетики. І тут сторони домовились негайно сформувати спільну групу експертів, завдання якої підготувати ще до кінця цього року звіт про стан безпеки на атомних електростанціях України. Крім цього, Іван Плачков обговорив із Комісаром ЄС можливості якнайефективнішого використання нафтопроводу Одеса –Броди – Плоцьк, створення нафтових резервів в Україні, пошук нових форм вироблення енергії та транзит російського газу в держави ЄС.

Щодо транзиту російських енергоносіїв через Україну, комісар ЄС виділив три моменти:

“Перше. Ми будем разом співпрацювати, щоб уже в березні наступного року відкрити Метрологічний центр природного газу в Боярці і я матиму честь бути присутнім при цьому відкритті.

По-друге, є проект допомоги в рамках програми ТАСІС щодо реформування системи газового транзиту через Україну.

Ми також очікуємо, що нинішні переговори між ''Нафтогазом" і "Газпромом" не будуть впливати на газовий транзит через Україну”.


З огляду на останню ремарку Андріса Пієбалґса, кореспондент РС попросив Єврокомісара нагадати, чи був хоча б один випадок невиконання Україною своїх зобов”язань щодо транзиту російського газу в Євросоюз. А ще попросив прокоментувати вчорашні заклики російського прем''єра Міхаіла Фрадкова, який просив ЄС вплинути на Україну.

Андріс Пієбалґс: “Я думаю, що не буде якихось труднощів стосовно транзиту російського газу через Україну в європейські держави. І я не знаю випадку, коли б Україна не виконала своїх зобов''язань у цьому плані”.

А міністр енергетики України Іван Плачков додав, що під час останньої зустрічі з його російським колегою паном Христенком вони домовилися побудувати додаткову ділянку газопроводу між Богородчанами й Ужгородом, що дасть можливість збільшити обсяг транзиту російського газу через Україну на двадцять мільярдів кубометірв. Плачков при цьому наголосив, що Україна ніколи не порушувала своїх міжнародних зобов''язань щодо транзиту блакитного палива.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG