Доступність посилання

ТОП новини

На ловах в угорських лісах гинуть не тільки звірі…


Василь Плоскіна


Угорщина, 13 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Ще не встиг розпочатися мисливський сезон в Угорщині, як медики зафіксували п’ять смертельних випадків людей на ловах унаслідок недбалого користування мисливською зброєю. Та попри це, у похід за мисливським щастям вирушають все нові й нові партії звіробоїв, у тому числі з-за кордону.

Мисливські правила в Угорщині доволі суворі. Пояснюють це тим, що полювання з мисливською рушницею набирає дедалі більшої популярності серед угорців. Однак нерідко горе-мисливці навіть не утруднюють себе запам’ятовуванням обов’язкових інструкцій. Річ у тім, що під час ловів, скажімо, на лисицю, оленя чи дикого кабана вони відрізняються вельми суттєво, і нехтувати правилами не можна, особливо ж, коли мисливці женуть звіра. Азартні звіролови нерідко згадують про них тоді, коли стається непоправне лихо, якщо згадують взагалі… Інспектор Тібор Сійярто підтверджує, що цькування дикого звіра саме по собі приховує дуже багато небезпек для людей і собак.

Переважна більшість мисливців все ж намагається виконувати вимоги інструкторів. Багаті дичиною мисливські угіддя приваблюють сюди не тільки угорців. Сюди залюбки приїжджають полювати на звіра іноземні мисливці. Щороку їх тут буває в середньому від 150-ти до 200 осіб переважно зі Швейцарії, Німеччини і навіть Америки. Француз угорського походження Лаврент Лакатош задоволений умовами полювання в Угорщині. Він каже, що персонал мисливських господарств вміє добре виконувати свою роботу: знає криївки звірів, добре орієнтується на місцевості і влаштовує засідки.

Наразі тут не влаштовують лови на вовків, ведмедів та рисей. Мисливствознавці з сумом констатують, що в угорських лісах вони не водяться, позаяк люди практично витіснили їх з місць постійного перебування. Подекуди їх можна десь знайти в українських та румунських Карпатах, але полювання на них поки що не ведеться.
XS
SM
MD
LG