Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Україна та Росія: сектор газу.



Київ, 12 грудня 2005 року.

Українсько-російські газові пристасті стають гарячішими. Днями російський президент Володимир Путін дав зрозуміти Україні, що вона, мовляв, після перемоги Помаранчевої революції фінансово підживлюється з Заходу, а відтак може розраховуватися на газ за новими розцінками. Українська сторона , у свою чергу, завляє про непомірно накручену ціну за газ і говорить перегляд умов перебування російського Чорноморського флоту в Криму. Київ вимагає арендної плати теж за ринковими цінами. А тим часом прості українці слухаючи ці новини, розгублено вдивляються у майбутній холодний січень. Чи очікувати Україні газової кризи? І що більше впливає на газову війну - політика чи економіка?Що про це думають експерти і що говорить "вулиця"? Про це сьогодні у "Звуках життя" - УКРАЇНА ТА РОСІЯ: СЕКТОР ГАЗУ з Надією Шерстюк

Сьогодні до Москви прибуває мінстр палива та енергетики Іван Плачков. Мета візиту- повторні переговори щодо умов постачання і цін за російський газ. Це друга спроба офіційного Києва домовитися про прийнятну ціну за блакитне паливо. Перший раунд переговорів, який проводив знятий минулого тижня і сьогодні знов призначений голова Нафтогазу Олексій Івченко, закінчився поразкою для України. Як сприймає газове питання російська сторона, розповідає кореспондщент радіо Свобода у Москві Віталій Портников:

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Без газу у плитах та тепла у батареях - українці все-таки не лишаться - кажуть експерти. Тому що Україна ці потреби покриває власними силами - видобуває вісімнадцять мільярдів кубометрів газу на рік. Однак подорожчання російського газу підніме ціни на товари промислових виробників, може зменшити нарахування у бюджет і, так чи інакше, відіб’ється на гаманці конкретної людини. Ми запитали у перехожих - чи готові вони платити такі гроші?

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Через газове питання Росії загрожує втрата її національної безпеки. Деякі російські оглядачі припускають, що під час зустрічі у Києві Держсекретаря Сполучених Штатів Кондолізи Райс і президента Віктора Ющенка мова йшла про допуск американських спостерігачів на українські радіолокаційні станції в Севастополі та Мукачевому. Ці станції працюють зараз виключно в інтересах Росії. Розрядити газову ситуацію допоможуть сьогоднішні переговори у Москві, хоча і на них експерти не покладають особливих сподівань. А тим часом моя колега Віола Бурда спілкувалася сьогодні з місцевими кореспондентами Радіо Свобода і з’ясовувала "газові настрої" українських регіонів:

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Зараз Україна ще купує у Росії газ по п’ятдесят доларів за тисячу кубометрів. З наступного року Північна сусідка пропонує ціну майже вп’ятеро вищу. І якщо потреби населення Україна здатна задовольнити власним видобутком, то промисловість може сильно похитнутись від подорожчання - каже економічний оглядач Тетяна Висоцька:

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG