Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: П’ять зірочок!


Підписання угоди про створення виборчого блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" 12-го грудня 2005 року.
Київ, 13 грудня 2005 року.

Останні кілька днів українські політики намагаються захопити простих співгромадян новою грою – “дізнайся першу п’ятірку у виборчому списку блоків чи партій”. Для багатьох виборців були сюрпризи - зокрема, боксер Віталій Кличко, який став одним із облич блоку партій “ПРП” та “ПОРА”. Проте політики не пояснили - за яким саме принципом вони обирали першу п’ятірку – саме ці люди, якщо партія пройде в парламент, будуть народними депутатами? Про це - сьогодні у "Звуках життя" - «П’ять зірочок!» з Віолою Бурдою:

Одна з перших і стійких версій потрапляння у партійні списки - великі гроші. Політологи називають конкретні суми за місце у виборчому партійному списку - особливо, якщо це - його прохідна частина. Депутати ж на прохання назвати суму - ображаються. Намагався випитати розцінки у парламенті - Макс Хортицький...

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Перші п’ятірки - це люди, прізвища яких виборець бачитиме у всіх агітаційних листівках та у бюлетенях. Окрім того, що члени п’ятірки мають бути впізнаваними та авторитетними - кожен з них "націлений" на певну групу виборців - каже політолог Вадим Карасьов. А оскільки роль жінки з кожним роком посилюється - особливе місце посідатимуть і представниці слабкої статі….

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Виключно за партійним принципом обирає депутатів і Польща. Але там, розповідає кореспондент радіо свобода Єва Почтар, немає списків і в тому числі першої п’ятірки. Кандидатів у виборчі списки спочатку пропонують регіональні осередки партій, а потім їх затверджує центральний партійний орган. Зовсім інша ситуація у Сербії - там виборцям навіть ходити на вибори нецікаво...

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Всі оглядачі, з якими сьогодні спілкувалися Звуки Життя одностайно казали - купити місце у п’ятірці - скоріш за все неможливо. Ба навіть навпаки - гроші можуть запропонувати предствникові “партійного обличчя”. І хоча перші п’ять місць у списку помітні виборцям, то решта п’ятірок може приховувати трохи інший контингент….

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG