Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Велике валютне переселення.



Київ, 14 грудня 2005 року.

Українці міняють валюту швидко, безболісно і зручно. Без будь-якого паспорта в численних вуличних "обмінниках" купуй собі долари, євро або гривні. Проте такий обмінний лібералізм може скінчитися у березні наступного року. Нацбанк України вимагає від власників вуличних обмінних кіосків перебратися у приміщення, більш пристосовані для операцій з грошима. Чим викликане таке рішення, як його сприймають власники "валютних точок" і прості громадяни? Про це у "Звуках життя" - Велике валютне переселення з Надією Шерстюк

В Україні зареєстровано близько трьох тисяч пунктів обміну валюти. Майже половина з них працює за агентськими контрактами, тобто укладає з банками угоди про операції з валютою. Більшість саме цих “обмінок” розташовані у вуличних кіосках і підземних переходах. Національний банк України вирішив переселити їх у більш цивілізовані приміщення, говорить голова прес-служби Нацбанку Зоя Гавриленко.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Прості українці у своїх думках розділилися - дехто це вважає з’ясуванням стосунків між банком та підприємцями, дехто - вірить у турботу про громадян. Чим загрожує вимога Національного банку аби обмінки знаходилися у будівлях? Припускає начальник операційно-розрахункового відділу одного з банків Наталя Прокопова.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У центрі Льова, де скупчується багато людей, зокрема, туристів , обміняти валюту - не проблема. Численні “обмінки” примостилися в кав’ярнях, музеях. Долари і євро можна обміняти в банках, але у вихідні вони зачинені. Про особливості галицького валютного обміну львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. Вуличні обмінні пункти валют, в тому вигляді, в якому вони існують в Україні, можна побачити хіба що в Африці, зазначає журналістка Радіо Свобода Ірина Халупа. Вона багато подорожувала і накопичила чималий досвід щодо обміну грошей в інших країнах.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

У Нацбанку переконують - прохання до власників “обмінок” переїхати у приміщення - тобто у будівлю, яка має фундамент - викликане бажанням захистити як самих працівників обмінок, так і їхніх клієнтів. Також, переконують у Нацбанку, це не вплине на кількість обмінних пунктів і прості громадяни не відчують змін. Загалом, кажуть чиновники, ці вимоги стосуються лише чотирьох відсотків усіх “обмінок”. Однак фінансовий експерт Олександр Жолудь вважає, що таке рішення змусить деяких підприємців згорнути свій бізнес. Оскільки в них є два варіанти - або арендувати кімнату в якійсь будівлі - а вона коштує грошей, або - вирити фундамент під кіоском - що теж потребуватиме зусиль та капіталу.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG