Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська транспортна війна.


Геннадій Сахаров Дніпропетровськ, 14 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську, де ціни за проїзд у маршрутних таксі чи не найвищі в Україні, міське чиновництво обмежує конкуренцію иміж фірмами-перевізниками, сприяючи підтриманню високих цін.

Ситуація з пасажирським транспортом у Дніпропетровську далека від ідеальної. Кількість електротранспорту суттєво скорочена, пасажирські перевезення здійснюються маршрутними таксі, що належкать приватним фірмам. У години пік маршрутки перевантажені. Проте у місті точиться війна між фірмами, які перевозять пасажирів за тендерними угодами і альтернативною їм приватною мережею. Посадові особи з міського керівництва намагаються припинити діяльність приватної мережі попри нестачу пасажирського транспорту. Днями проведена пресконференція, на якій представники приватної мережі звинуватили посадовців у створенні угрупування, яке всіляко намагається знищити маршрути приватної мережі, сприяє підвищенню цін, використовуючи для цього владу і вплив на правоохоронні органи. Згідно з оприлюдненою заявою до цього угрупування входять міський голова Іван Куліченко, секретар міської ради Сергій Костюченко, начальник міського управління транспорту Маципура, головний інспектор на автомобільному транспорті у області Рінат Бузяков. У заяві ці особи звинувачені у діях, спрямованих на знищення конкурентного середовища з метою заволодіння ринком пасажирських перевезень. Заявники звинувачують чиновників у використанні для досягнення мети обмежень участі у тендерах, використанні засобів масової інформації, міліції, бюджетних коштів. Заявлено про грубе порушення низки законів України.

З іншого боку на нараді, що відбулася у міськвиконкомі під керівництвом секретаря міської ради Сергія Костюченка за участю керівників обласного ДАІ, управління з захисту прав споживачів і податкової інспекції говорилося про незаконність діяльності приватної мережі. Керівники автопідприємств, які працюють за тендерами, скаржилися на те, що їхні водії переходять до приватної мережі, що втрачаються прибутки, що приватна мережа заважає діяльності тих, хто виграв тендери. Відверто радилися як накопичити за допомогою ДАІ, міліції і органів контролю протоколи про порушення проти водіїв і керівників підприємств приватної мережі з метою подальшого порушення кримінальних справ. Фрагменти виступів:

Голова комісії міськради з промисловості, транспорту і зв’язку, водночас один з керівників автопідприємства, яке отримало право перевезення за тендером, Олександр Рєзніков: “Занести до протоколу – дати доручення управлінню попрацювати щодо можливості передачі до прокуратури матеріалів на порушення кримінальних справ на конкретних посадових осіб.” – мається на увазі – керівників приватної мережі.

Начальник обласного ДАІ Дмитро Христофоров: “Ми сьогодні цю роботу вже розпочали. Дуже важливо створити прецедент. Коли хтось з цих партизанів чи то піратів побачить що його товариша впакували – я кажу у прямому розумінні слова – він розумітиме що завтра це буде з ним. А що стосується ДАІ, я вже сказав – все буде зроблене.”

Говорить директор фірми “РІА-Дніпро”, яка виступила замовником перевезень пасажирів і координує дії приватної мережі Георгій Іванов: ”Приватна мережа як явище у місті існує. Наскільки успішно вона працює – судити жителям міста. Вона продовжує переживати війну з владою. Наша робота як керівників щодня починається з того що ми виїздимо на маршрути і беремо участь у чисельних перевірках, які проводять кілька груп, які по всім місті зупиняють машини і влаштовують різноманітні імпровізовані перевірки хоч законом передбачене проведення планових перевірок не частіше одного разу на рік а позапланових тільки у чотирьох випадках, передбачених законом і обов’язково з повідомленням причини проведення позапланової перевірки.”

Приватники наполягають на законності їхніх дій і посилаються на Закон про підприємницьку діяльність і закон про захист конкуренції. Тимчасом транспортна війна у Дніпропетровську триває. Доходить до блокування на дорозі маршрутних таксі приватної мережі з пасажирами автомобілями перевізників-конкурентів. Дивує те, що замість використати весь наявний парк маршрутних таксі для повного забезпечення потреб жителів, створення дійсно конкурентного середовища, зниження вартості проїзду міська влада вдається до штучних обмежень, дискримінаційних тендерів, підтримання високих цін. Чи дійсно, як стверджують керівники приватної мережі, це пов’язане з особистими інтересами чиновників?

Говорить Георгій Іванов: “Ми глибоко впевнені що тільки за допомогою залучення підприємців, тільки за допомогою конкуренції можна створити нормальну ситуацію у галузі пасажирських перевезень у місті Дніпропетровську. Тільки за допомогою конкуренції можна прийти до ринкової ціни за проїзд. Ті ціни, які зараз застосовуються при перевезенні пасажирів, узяті зі стелі і, природно, за відсутності конкурентів ціни можна збільшувати абсолютно безперешкодно.”
XS
SM
MD
LG