Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада знову провалила СОТівські закони, бо сварилася про бюджет.


Влада Саюк Київ, 14 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Закони, необхідні Україні для вступу до Світової організації торгівлі були провалені тому, що головні сили українського парламенту вели переговори навколо бюджету. Так стисло можна пояснити те, що відбулося сьогодні у Верховній Раді. Сьогодні на заваді законам необхідним для вступу до СОТ встав бюджет. За сотівські закони навіть з проурядової фракції народний союз проголосувала половина обранців з присутніх на засіданні. Так що даремно представники фракції комуністів блокували трибуну, аби не дати ухвалити два закону з порядку денного.

Навіть без галасливого обговорення закони не були ухвалені. представник уряду у верховній раді Борис Безпалий пояснює це в такий спосіб:

“Завтра буде голосування по бюджету залишився ряд неузгоджених питань, є просування в цій проблемі. Тому я думаю на цей момент це сама ключова позиція. Тому я думаю усі інші питання на цей момент є заручниками бюджетного процесу.”

Справді сьогодні усю другу половину дня народні обранці намагалися вкотре домовитися з урядовцями. Камінь спотикання бюджетного процесу - дефіцит. Уряд пропонує його на рівні два з половиною відсотки від внутрішнього валового продукту, депутати хочуть три відсотки.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник: “Ключове питання це дефіцит. За нашими розрахунками вже 3 відсотки. Це при тому, що, на жаль, структура дефіциту погіршилася. Тому що у нас було в дефіциті разові видатки, ті видатки, які не робили проблеми для майбутніх років, тут з’явились, на жаль, поточні видатки і ця структура на багато гірша.”

Йому заперечує керівник бюджетного комітету Людмила Супрун: “Надмірна централізація видатків і бажання виконавчої влади керувати вся і всім воно не дасть можливості виконати свої зобов’язання місцевим бюджетам. Тому ми намагалися передати значну частину коштів саме місцевим бюджетам. За нашим варіантом до місцевих бюджетів додатково спрямовується 5 мільярдів гривень. ”

Спікер Володимир Литвин каже: надія що наступний рік країна зустріне з бюджетом є. Для цього за сьогоднішню ніч урядові потрібно перерахувати не багато не мало майже 700 регіональних бюджетів врахувати всі пропозиції депутатів і завтра за них обранці проголосують.

“За ніч потрібно перерахувати всі бюджети. Це трохи менше ніж 700 бюджетів. Додатково виділити кошти на апека, вугільної галузі місцевим бюджетам. Треба працювати інтенсивно, але я бачу що така можливість є.”

Допоки керівники фракцій змагалися між собою за відсотки, більшість народних обранців вирішила що один відсоток від суми, за яку продали Криворіжсталь, потрібно направити на вирішення екологічних проблем цього регіону. Відповідний закон депутати сьогодні ухвалили. Так що день не пройшов намарно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG