Доступність посилання

ТОП новини

Одеська область не готова до можливої епідемії пташиного грипу.


Петро Каландирець Одеса, 15 грудня 2005 - (RadioSvoboda.Ua) На сьогоднішній день Одеська область не підготовлена до можливої епідемії пташиного грипу на належному рівні. Про це заявив начальник відділу медико-біологічного забезпечення Головного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій в Одеській області підполковник Сергій Корячко.

За словами пана Сергія Корячко, мобільні групи з працівників Міністерства з надвичайних ситуацій, ветеринарної служби та санепідемстанції перевіряють готовність регіону до можливого спалаху пташиного грипу і вважають її незадовільною. Зокрема, в районах не створений оперативний резерв для проведення профілактичних заходів і локалізації, у випадку необхідності, спалахів зараження. Не вистачає захисних костюмів, дезинфікаційних і паливних матеріалів, а "частина служб, - за словами підполковника Корячка, взагалі не знає чим буде займатись".

"Питання утилізації птиці забитої, і яка загинула, вирішені лише на папері. В середньому у кожному селі нараховується до 30 тисяч голів птиці, а це не менше 30 тон м’яса - підкреслив полковник. Де складувати таку птицю, де її спалювати, де організовувати поховання? Відповідей на ці запитання досі немає. А готуватись слід заздалегідь", каже пан Корячко і додає, що найближчим часом будуть проведені тренування відповідних служб щодо можливого запровадження карантину в Одеській області.

А за словами завідуючого сектором полювання обласного управління лісного господарства Віктора Кириченка здійснити контрольний відстріл диких птахів на Одещині силами самої області неможливо. Він наголосив, що "у деяких глухих селах області ще навіть не знають про пташиний грип, і це може зіграти негативну роль та ускладнити профілактичні заходи".

Начальник управління ветеринарної служби в Одеській області Іван Пустовіт в інтерв"ю Радіо "Свобода" визнав, що небезпека поширення хвороби для регіону існує цілком реально. А щодо усвідомлення загрози...

Іван Пустовіт: "Є випадки, що і птицю випускають на вулицю сьогодні. Вчора попередили і нормально, а на наступний день знову випускають... У нас кожен селянський двір це своєрідна невелика птахоферма. Їх не можливо одночасно перевести на закритий режим".

Втім вчора голова Одеської облдержадміністрації зобов''язав голів сільрад, медиків та ветеринарів обійти кожен двір і всіх попередити про існуючу небезпеку.
XS
SM
MD
LG