Доступність посилання

ТОП новини

40 трейлерів гуманітарної допомоги для безпритульних.


Василь Плоскіна Угорщина, 20 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) – Католицький Миколай приходить до угорських дітей майже на два тижні раніше, ніж в Україні. На щастя, в церковному календарі нічого не написано про те, що дарувати можна лише у точно визначені дні. Як є бажання і змога, то це в Угорщині практикують щодня, як, власне, і чинять організатори гуманітарної акції для безпритульних. І хоча останні вже далеко не діти, проте подарункам радіють, наче в дитинстві.

Склад, де готують подарунки для угорських бездомних, отримав назву Мікулашдьяр, тобто фабрика Миколая. Так його охрестили телевізійники з Угорського громадського телеканалу. Вони й започаткували акцію-марофон “Допоможи ближньому в біді”. Ніхто з них не розраховував, що напередодні католицького Різдва буде так багато різних речей – аж на 40 камійонів. Збирали подарунки для безпритульних навіть в’язні угорських тюрем. Їхні гуманітарні пакети треба було тільки розсортувати.

Цієї неділі по телебаченню оголосили: будапештці можуть приносити теплі речі, продукти харчування тощо на майдан Демонстрацій неподалік площі Героїв, за якою починається міський лісопарк. Працівники Червоного Хреста навіть надали в розпорядження бажаючих безкоштовну телефонну лінію, щоб вони могли спокійно з’ясувати чого і скільки нести на гуманітарні пункти для бездомних. Представники гуманітарних служб кажуть, що є велика потреба у харчах, які довго не псуються, і так само можна приносити предмети особистої гігієни.

Досі на складах набралося 3 000 величезних ящиків з гуманітарною допомогою. Їх вже почали розвозити на трейлерах по Угорщині, щоб безкоштовно поділити між безпритульними.

Такі пожертви з нетерпінням чекають у періферійних нічліжних будинках. Опікуються ними місцеві самоврядування, але фінансування цих установ дуже помірне. Вони мають стандартний набір ліжок, білизни, трохи теплого одягу і обмежений асортимент продуктів. Грошей хронічно не вистачає, тому соціальні працівники не беруть на себе відповідальність за тих бомжів, що туляться десь у підворітні від зимового морозу. Чаба Шютю, який допомагає безпритульним у м. Дьєр, скаржиться на брак уваги з боку муніципальної влади до потреб бездомних. Якби їм не допомагали каритативні організації і Червоний Хрест, справи взагалі були б вельми кепські, каже він.
XS
SM
MD
LG