Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ятну дошку Ігорю Свободі відкрили в Одесі.


Петро Каландирець

Пам'ятна дошка
Одеса, 19 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Ініціаторами цієї події стали знані в місті громадські організації.

У 1998 році досі не встановлені злочинці викрали голову Київської райадміністрації Одеси, депутата обласної Ради Ігоря Свободу.

Понад 10 років тому, разом з Едуардом Гурвіцем, Ігор Свобода прийшов в Одеський міськвиконком. Працював заступником мера, головою Київської райдержадміністрації Одеси, представляв інтереси міста в Одеській обласній Раді. Він займався питаннями торгівлі, соціальної політики, боровся з наркоторгівлею "дахом" для якої тоді були корумповані правоохоронці. Ігор Свобода також став ініціатором відродження Одеського Спасо-Преображенського Собору.

Тодішнє керівництво міліції нічого не робило для з"ясування долі відомого в місті громадського діяча і обмежувались галасливими заявами. Особливо тут відзначився екс-керівник УМВС в Одеській області Іван Григоренко, а провладні ЗМІ піддавали сумніву сам факт викрадення... Жоден з авторів брехливих заяв так і не вибачився перед родиною загиблого.

А колишнє міське керівництво робило все можливе, щоби стерти з пам''яті одеситів ім’я цієї людини. Зрештою, в Одесі немає місця, де б люди могли вклонитися йому. 17 грудня на будинку, де до викрадення жив Ігор Свобода і де нині мешкає його родина, відкрили пам’ятну дошку.

На церемонії Одеський міський голова Едуард Гурвіц сказав, що "тоді, у 1998 році, бандити які рвалися до влади в Одесі зробили найстрашніший удар - вони вбили Сергія Варламова і Ігоря Свободу. Це найбільші втрати для нас.

Нині правоохоронні органи нарешті працюють на розшук цих злочинців, а не на їх приховування, як це робилося у ті роки. Міліція обіцяє, що імена цих бандитів будуть названі.

Ми сподіваємося, що стануть відомі і замовники цього жахливого злочину

Однією з ідей Ігоря Свободи було відновлення Спасо-Преображенського Собору. Це була ідея його життя. Він робив все необхідне для її втілення в життя. І те, що Собор нині є - у цьому є величезний внесок Ігоря Свободи".

Засновник і нинішній керівник притулку "Світлий дім" отець Олександр Чумаков розповів присутнім про те, яким величезним був внесок Ігоря Свободи у підтримку дітей сиріт. Він прийшов на церемонію відкриття пам’ятної дошки зі своїми вихованцями.

В Одесі нині заснована і стипендія імені Ігоря Свободи для талановитих дітей - сиріт, перше вручення якої відбулося 16 грудня.
XS
SM
MD
LG