Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Огризко про Чорноморський Флот Росії.


Богдана Костюк Київ, 20 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Україна не драматизує ситуацію навколо постачання російського газу в Україну і не пов’язує її з переговорами щодо уточнення фінансових аспектів перебування Чорноморського Флоту Росії на українській території. Питання щодо нинішніх умов перебування ЧФ у Криму залишається відкритим для переговорів і потребує ревізії. Про це на брифінгу 20-го грудня повідомив заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко.

Володимир Огризко повідомляє: у рамках міждержавної українсько-російської комісії на чолі з Президентами Ющенком і Путіним буде створена підкомісія, яка вивчатиме питання перебування Чорноморського Флоту Росії у Криму. Володимир Огризко далі::

“Ми провели ревізію усього того, що відбувається у Севастополі і у Криму у цілому. І встановили, що з боку Російської Федерації є порушення чинних на двосторонньому рівні угод стосовно Чорноморського Флоту. У зв’язку з цим ми запропонували провести відповідні переговори для того, щоби з’ясувати всі ці обставини і привести все у відповідність до договорів, які ми підписали. МИ маємо пропозиції до російської сторони – вже найближчим часом провести першу зустріч цієї підкомісії для того, щоб обговорити усі питання, які є у нас на порядку денному. Їх, я думаю, буде не менше двадцяти”.

Підкомісію з української сторони очолить заступник міністра закордонних справ Володимир Огризко. Він виокремлює найбільш серйозні питання з-поміж двадцяти: оренда росіянами станції навігаційного забезпечення “Марс”; незаконне використання земельних ділянок, забруднення довкілля акваторії Севастопольської бухти і у цілому – кримського узбережжя. Володимир Огризко далі:

“Ми знаходимось у процесі інвентаризації. Буде створена комісія, яка відвідає об’єкти ЧФ, що сьогодні є для нашої комісії ще недосяжними. Отже – ми ще влітку звернулися до російських колег з проханням дати дозволи українським спеціалістам різних відомств мати можливість провести цю інвентаризацію саме об’єктів, які вже здані в оренду. Але крім цього, є ще об’єкти, які використовуються поза домовленостями, які зафіксовані у договорах. Тому не можна казати, що ми вже провели повну інвентаризацію: це була інвентаризація того, що ми змогли зробити, так би мовити, зі свого боку. Але це не означає, що вона є стопроцентною і повною”.

Отже, українська сторона чекає на дозвіл російської сторони на проведення інвентаризації. Потім розпочнуться переговори експертів.

А 21-го грудня весь комплекс проблем, пов’язаних з Чорноморським флотом Росії, розглядатимуться Радою національної безпеки та оборони України. А Президент Віктор Ющенко повідомив, що доручив РНБО порахувати відповідність платні за перебування російського флоту у Криму “світовим стандартам”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG