Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет України на наступний рік є! Як з ним жити?


Юлія Жмакіна Гості: Людмила Супрун - народний депутат України, виконуюча обов’язків бюджетного комітету Верховної Ради; Ігор Шкіря - народний депутат України, Партія регіонів; Володимир Яворівський - народний депутат України, БЮТ.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:


Київ, 20 грудня 2005 року.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Юлія Жмакіна

Радіо “Свобода” продовжує своє мовлення.

На годиннику рівно 20.00. 20 грудня. У прямому ефірі передача “Вечірня Свобода”. Сьогодні її проведу я, Юлія Жмакіна.

Сьогодні сталося чергове диво по-українськи: заради мирних різдвяно-новорічних канікул і повноцінного фінансування виборчої кампанії народні депутати пішли неможливе, фантастичною кількістю голосів (а рівно чистими 50 відсотками) вони ухвалили кошторис на наступний рік.

Як він давався парламентарям? Чого коштував? І головне, за які гроші українці житимуть наступного року? Усі таємниці і підводні камені ми вивідаємо з вами у наших гостей. А це - Людмила Супрун, народний депутат, виконуюча обов’язки голови Бюджетного комітету ВРУ, Ігор Шкіря, народний депутат (Партія Регіонів) та Володимир Яворівський, народний депутат (БЮТ).

Вітаю вас, шановні гості!

Минулого четверга, коли завалили бюджет, у моєму ефірі був Тарас Чорновіл, який образно про бюджет казав так: Тарас Чорновіл

Тому, що це вперше в історії України (знаєте буває так: або бюджет розвитку, або бюджет соціальний) бюджет, який не є ні бюджетом розвитку, ні соціальним.

Але в цьому бюджеті є один момент, цей бюджет намальований просто зі стелі: жодна цифра, жоден пункт по ньому не вирахуваний нормально. Ні по місцевих бюджетах, ні по доходній частині, ні по чому. Тобто, це абсолютно профанація. Ми провалили не бюджет, ми провалили профанацію бюджету.

Юлія Жмакіна

Сьогодні Ви, пані Супрун, назвали його народним бюджетом. Давайте скорегуємо ці всі поняття образні: проїдання, недоїдання, соціальний, народний... Який все-таки бюджет-2006?

Людмила Супрун

Він є народним, тому що в ньому вперше гроші доставляються безпосередньо до споживача державних послуг, без того, щоб ходити і випрошувати кошти у чиновника, давати хабарі.

В цьому бюджеті вперше за історію України спрямовується на видатки розвитку 30 мільярдів гривень, тому він є бюджетом розвитку.

Коли ми говоримо про соціальний, то це мають бути закриті всі соціальні видатки. Я не знаю, коли в Україні буде такий бюджет, який би мав виконання усіх законів. Але на сьогодні він передбачає достатньо великий пакет соціальних видатків. Принаймні, набагато кращий, ніж бюджет 2005-го року.

Юлія Жмакіна

Панове, а що вас стривожило у цьому бюджеті, що ви не натиснули кнопки “за”?

Володимир Яворівський

Я хотів би назвати цей бюджет народно-демократичним, бо пані Людмила належить до НДП.

Я не голосував за бюджет принципово. Я не перший рік народний депутат, мені остогиділо, коли нам підсовують бюджет в кінці року, багато хто ним незадоволений, але потім, перед Новим роком, ми одне одному кажемо: “Ну добре, нехай ще цей рік”. Так вже триває 15 років.

Ігор Шкіря

Економічний блок уряду на сьогодні не витримує ніякої критики. Я погоджуюся з Чорноволом, тому що повна профанація.

Я пропонував пані Людмилі, аби ми її висували на посаду міністра фінансів, тому що я думаю, що толку було б більше.

Уряд некваліфікований. Дохідна частина, яка запланована на наступний рік, нереальна. Дефіцит бюджету дуже великий.

Юлія Жмакіна

Президент Віктор Ющенко із сумом говорив про ухвалений бюджет, хоча водночас схвалював факт його ухвалення.

Віктор Ющенко

Я не буду говорити про те, що бюджет 2006-го року знаковий, знаковий і у плані формування нової соціальної політики, мінімальної зарплати, мінімальної пенсії року, фінансування секторів і особливо вугільного та сільського господарств.

Кінець-кінцем це рік парламентських виборів, де ми повинні мати надійну фінансову основу забезпечення графіку проведення національних виборів і таке інше.

Відверто скажу, що, на мій погляд, проблема сьогоднішнього бюджетного процесу, який відбувається в парламенті, - це не дискусія про якість бюджету перш за все, а це намагання бюджет використати у політичних цілях. Тому такий складний пошук відбувається між економічними, соціальними і політичними процесами. Ці баланси виглядають досить складними, інколи просто протилежні.

Те, що за останні дні з’являються цифри, більше 10 мільярдів, як новації, то це ніщо інше, як міна під бюджетний процес. Нічого спільного це не має з оздоровленням відповідних соціальних чи економічних мотивацій.

Юлія Жмакіна

Пані Супрун, згодні?

Юлія Жмакіна

Пане Яворівський, Ви доводите, що це чиста політика була з боку фракції БЮТ, наприклад, за бюджет?

Володимир Яворівський

Ні в якому випадку. Те, що Ви зараз говорите не гола політика. Ми ще не знаємо, що буде з російським газом. Якщо, не приведи Господи, буде рішення, що Росія не поступиться нам, то бюджет розсиплеться в один момент.

Юлія Жмакіна

Чи правда, що треба буде перераховувати глобально бюджет у зв’язку з невідомими цінами на газ, які виставить Росія Україні?

Людмила Супрун

Можу сказати, що є 2 аспекти цього питання. Ми фінансуємо із державного бюджету видатки пов’язані з енергоспоживанням. Вони не такі великі. Це приблизно 900 млн. грн.. Якщо ціна підвищиться, то ми знайдемо компенсатора.

Юлія Жмакіна

Пане Шкіря, чому Ви голосуєте проти, якщо є реальний позитив? Вам економісти, фахівці кажуть, що місцевим бюджетам ...

Ігор Шкіря

Покажіть мені цих економістів. Наші економісти кажуть, що із тієї доходної частини, за яку казала пані Людмила, мінімально 15 млрд. немає де взяти. Економіка падає. Ми кажемо про ВВП. На кінець цього року ми вийдемо на нуль по 2005 року. Економіка не зростає сьогодні. Інвестиційний клімат помаранчева влада знищила.

Юлія Жмакіна

Пані Супрун, дуже гостро критикували, що, наприклад, на реконструкцію Маріїнського палацу виділено 100 млн. гривень. Чи скоригували цю позицію? Взагалі, які кричущі позиції? Порівнюють, що у цьому бюджеті на реконструкцію палацу 100 млн. грн., натомість на оздоровлення сільських дітей лише 5 млн. Таких співставлень можуть бути десятки і сотні.

Людмила Супрун

Таких програм, як президентський дворець, як багато інших в бюджеті, ми всі їх ліквідували, тих, що не мають відповідних кошторисів, що незатверджені рішеннями уряду, що були висмоктані з пальця або взяті зі стелі. Ми перевірили кожну цифру видатків і ніколи не допустимо марнотратства у використанні бюджетних грошей.

Юлія Жмакіна

Пані Людмило, я думаю, що Ви не часто їздите в метро, в якомусь громадському транспорті, але дуже часто там можна почути слова від простих людей, як “інфляція” і “друк грошей”. Сьогодні пан Шуфрич, представник СДПУ(0), заявив, що з таким дефіцитом, який закладений в бюджет 2006 року треба чекати шаленої інфляції. Він лякав людей, в принципі. Коли почнуть друкувати гроші? Як в цьому розрізі буде наступний рік виглядати?

Людмила Супрун

Ой, як ми злякалися Шуфрича! Можу сказати, що гроші у нас є, друкувати їх не треба. На рахунках казначейства достатньо грошей, щоб закрити дефіцит бюджету.

Саме в цьому бюджеті ми заклали механізми антиінфляційного характеру. Перше, це дотація для сільського господарства, щоб стримати зростання цін на продовольство і хоча б частково компенсувати зростання вартості пального.

По-друге, уряд в цьому році, ви знаєте, розбалансував в певній мірі економіку, особливо для кишені громадянина, коли почали зростати ціни то на м’ясо, то на цукор, то на зерно. Тепер ми заклали механізм, який дозволяє уряду мати стратегічний запас цукру. Якщо б це було в цьому році, то ніяких би претензій, ніяких коливань цін, у нас не було б.

Юлія Жмакіна

Сьогодні Президент України на прес-конференції відмітив, оцінюючи підсумок цього року, який він оцінює дуже позитивно, що знизилася доля тіньового сектору в українській економіці. Пані Супрун, це якось позначилось на бюджеті? Юлія Тимошенко дуже часто говорила, що викриття цих тіньових схем обов’язково позначиться на добробуті кожного українця.

Людмила Супрун

Можу сказати, що у нас зростають доходи бюджету, але не зростає адекватно обсяг ВВП. Це означає, що з тіні не виходить економіка, на жаль.

Були ліквідовані певні прогалини в законодавстві, але шляхом уніфікації всіх податків таким чином ми зруйнували підтримку вітчизняних товаровиробників. Треба було зняти ці проблеми, зняти дірки, але потім дати стимули.

Юлія Жмакіна

Дякуємо Вам!

До нових зустрічей в ефірі!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG