Доступність посилання

ТОП новини

Чехи пишаються: за роки незалежності їм вдалось відродити багато давніх Різдвяних національних традицій.


Оксана Пеленська Прага, 22 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Наближається католицьке Різдво – найулюбленіше християнське свято. До Чеської Республіки воно приходить традиційно – з колядками, ялинкою, вертепами і Різдвяним коропом.

Минулої п’ятниці привезли скаути до Чехії світло з Віфлеємського Храму Різдва Христового, аби кожен, хто хоче, запалив від нього свою свічку. Ця давня традиція, яку за режиму комуністичної Чехословаччини намагались знищити, повернулась. Вже 15- ий рік чехи дбайливо відроджують свої давні звичаї, черпають з рідної криниці. У Чехії – одній з найбільш атеїстичних країн Європи, громадяни повернулись до християнських звичаїв, без яких не уявляють собі Різдвяних свят. У своїй більшості невіруючі чехи будують вертепи, організовують доброчинні акції й фольклорні програми, вони співають колядки і, звичайно, чекають дарунків від Ісусика. Дід Мороз, так само, як і Санта Клаус – хоч і доброчесні, та чужі герої з чужим акцентом і чужими атрибутами, в Чехії не прижились. Перемогла давня чеська традиція - Ісусик, новонароджене Боже дитятко, до якого пишуть листи діти, а дорослі звертаються з проханнями здоров’я, миру, спокою і добра.

Різдвяний стіл у чехів не можна уявити без коропа. Рибу, яка символізує щедрість і здоров’я, можна купити повсюди на вулицях. Правда, один із продавців живих коропів нам поскаржився, що «зелені» з ними воюють, вважать це знущанням над живими істотами:

Продавець: У більшості країн Європейського Союзу такий продаж уже заборонений, тому що це є знущанням над тваринками. Але ж це цілковитий нонсенс. Інтерес покупців великий, та й взагалі ми відчуваємо все більшу потребу дотримуватись різдвяних традицій у нинішньому шумному світі.

Є й інші традиції чеського Різдва. На приклад, це великий наплив туристів з усього світу. Цього року чекають рекордну кількість іноземців – 250 тисяч. Прага перетвориться у справжнісінький Вавілон, найбільше, як і в минулі роки, буде англійців, американців та італійців, після Нового року переважатимуть росіяни, які люблять проводити православне Різдво саме в Чехії. Усім знайдеться місце і гарне побажання до свят. Ось і українка, яку ми зустріли в центрі старої Праги:

Лідія: Я хочу, щоб усі люди на цьому світі живущі, не тільки в Чехах, а в усьому світі, щоб вони жили в дружбі, в мирі, щоб була праця, щоб усі були щасливі. З наступаючими Різдвяними святами, з наступаючим Новим роком. Як кажуть чехи, - всього найкращого.

Настають святкові вихідні. Серед домашнього затишку чехи відпочивають, роблять плани на майбутнє і, звичайно, розгортають дарунки. А в Різдвяній Празі лунають колядки - святкові співи, якими люди спілкуються з небесами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG